A- A A+

Logo web

La ruta de l'exili

Mida de lletra:

Vam sortir en autocar a les  8 del matí de Fabra i Puig. Vam fer una curta aturada a l’estació de servei de La Selva. Fins a Figueres, on visitàrem el Castell de Sant Ferran, lloc on es va guardar part dels quadres del Museu del Prado i del tresor de la República. Allà el Govern de la República va fer la darrera reunió.

 

 

Vam marxar cap a La Vajol. Dinem a Ca la Conxita i visitem la Mina Canta, també coneguda com la Mina de Negrín. Aquí també, en la seva retirada es guarda part dels quadres i el tresor, abans de sortir de Catalunya.

 

Fem via cap al coll de les Illes, on hi ha un monument a la memòria del President de la Generalitat Lluís Companys a tocar amb la frontera amb França. Allà cantem els segadors en la seva memòria i de tots els que van morir creuant aquest pas fronterer.

 

Tornem i fem via cap a Can Quera. Lectures i poemes triades pels components del grup d'activitats. Molt emotiu. Distribució de llocs on passem la nit. La Vajol, Can Quera i Agullana.

A destacar el poema llegit per la Maria, Corrandes de l'exili de Pere Quart, ja que son pare va ser un dels refugiats que van anar a parar a Argelers.

Vientos del pueblo. Miguel Hernández

Ara mateix. Martí i Pol

Poemes de l'exili. Ricard Creus i Marzo 

 

 

L'endemà, després d'esmorzar sortim cap Argelers. Lloc del camp de refugiats catalans i espanyols, on també reposen les restes dels que van morir allà.

 

 

Dinem vora el mar a Cotlliure. Visita a la tomba d'Antonio Machado. Lectura de “Cantares” -caminante no hay camino.

Retrato. Antonio Machado

 

Anem a la maternitat d'Elna. Pel camí es llegeix una carta sobre la vivència d'una refugiada i acollida en aquest centre. Impressionant. Un cop allà visitem les diferents dependències i les fotografies i explicacions que hi ha exposades.

 

Abans de marxar cap a casa, bastant commoguts tots, l'Assumpta ens dóna un darrer missatge: mai oblidem el que hem vist i sentit, mai oblidem el que va patir aquella gent. Mai.

Correu electrònic