Dijous 11 de juny del 2015
La sortida a Sitges fou una bona cloenda per a tot el cicle de sortides i activitats d’aquest curs 2014-15.
Per començar, una guía del Centre d’Estudis del Mar ens feu un interessant itinerari pel nucli més antic de la vila, durant el qual vam poder veure diferents “cases d’indianos” d’estil modernista, algunes d’elles convertides en hotels, acabant a la zona més emblemàtica de Sitges: zona de l’església i Museus del Cau Ferrat i Maricel.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=article&id=589:sortida-a-sitges-resum&catid=40&Itemid=245&lang=ca#sigFreeId44839fe2ed
La segona part fou la visita guiada a aquests dos museus, recentment restaurats.
La visita al Cau Ferrat ens permeté gaudir de nou tant de l’edifici com de la immensa col·lecció d’art de diversos tipus que l’artista i escriptor Santiago Rusiñol va reunir durant la seva vida i que, en morir, va llegar en testament a la vil·la de Sitges. El Cau Ferrat fou convertit en museu públic l’any 1933.
Aquesta col·lecció d’en Rusiñol inclou forja, pintura antiga(algun Greco), ceràmica, vidre, arqueologia, escultura, mobiliari, així com obres de pintura i escultura moderna ,entre les que podríem destacar Rusiñol, Casas, Picasso, Zuloaga, Hugué, Gargallo...entre d’altres.
La guia, molt eficient i documentada, ens explicà de forma amena anècdotes i vivències de l’artista, situant els objectes en el seu context històric. Un exemple d’iniciatives d’en Rusiñol foren les Festes Modernistes i altres activitats amb la participació d’artistes, escriptors i músics, que van convertir el Cau Ferrat en el Temple del Modernisme.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=article&id=589:sortida-a-sitges-resum&catid=40&Itemid=245&lang=ca#sigFreeId77abd5ea12
El Museu Maricel ,al que s’accedeix directament des del Cau Ferrat, constitueix una de les grans realitzacions del Noucentisme. Fou construït per Miquel Utrillo i va transformar la fesomia de l’antic barri de Sant Joan de Sitges, atorgant-li una imatge monumental única.
El Museu Inclou una col·lecció particular a més del Col·lecció d’Art de la Vila, i s’hi poden veure successives etapes estètiques des del segle X fins el segle XX :escultura, pintura i mobiliari i arts de l’objecte dels períodes Romànic, Gòtic, Renaixement ,Barroc, Modernisme i Noucentisme.
Particularment emocionant és el Mirador, des del qual es pot observar el mar com a rerefons de precioses escultures (Rebull, Casanovas, Jou).
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=article&id=589:sortida-a-sitges-resum&catid=40&Itemid=245&lang=ca#sigFreeIde9f10800d4
El dinar, en un restaurant situat vora el Passeig ,fou magnífic, tant pel que fa a l’indret (jardí ben ombrejat, llarga taula ben parada, com de casament!) com per la qualitat i quantitat dels plats.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=article&id=589:sortida-a-sitges-resum&catid=40&Itemid=245&lang=ca#sigFreeIdc48025e61b
Cal dir que part de l’import del dinar estava destinat a l’ONG “Good bites”(Bones mossegades),relacionada amb la Fundació Vicente Ferrer ,amb seu a la Índia.
Precisament, la companya Núria Vidal, que col·labora amb la Fundació i que, junt amb altres, ha creat Good bites, ens explicà, durant la sobretaula, l’objectiu d’aquesta ONG i també ens parlà de la Fundació.
L’objectiu principal de Good bites és ajudar a la curació de malalts de talassèmia,(sobretot infants),una malaltia greu de la sang, que s’estén en certes localitats de la Índia degut a l’elevada incidència de matrimonis entre familiars.
Podeu buscar més informació sobre aquesta ONG a internet només teclejant Good bites.
La jornada fou, doncs, molt completa i enriquidora.
Ens vam acomiadar amb el desig d’un molt bon estiu i de poder-nos retrobar ben activats el proper curs.
BONES VACANCES!!!!