El proppassat dimarts 2 de febrer un grup de 18 persones de Rella ens vam convertir en investigadors: vam realitzar un interessant taller científic al Centre de Regulació Genòmica, ubicat a l’edifici del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. L’activitat era gratuïta, oferta per aquesta entitat i dirigida a grups organitzats com associacions, casals, etc...Fou dirigida, de forma molt clara i didàctica, per la Marta Solís , responsable d’Activitats de Difusió de la Ciència.
Després d’una breu introducció sobre la part arquitectònica de l’edifici, amb una esplèndida vista al conjunt, al mar i la platja, vam entrar en un dels laboratoris i ens vam col·locar una bata blanca transformant-nos en científics!
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=article&id=686:taller-cientific-al-centre-de-regulacio-genomica-dimarts-2-de-febrer-2010&catid=40&Itemid=245&lang=ca#sigFreeIdfa9e0dda9f
Abans de començar la pràctica, la Marta ens va explicar que el CRG és un centre d’investigació bàsica, dels anomenats “d’excel·lència” en el que es fa investigació en diferents camps de la biomedicina : cèl·lules mare, regulació dels gens, càncer, epidemiologia ambiental, col·laboració amb l’Hospital del Mar...).Hi treballen joves investigadors de tot el món. El Centre és, actualment, el sisè en el ranking mundial d’aquests tipus de centres. En el mateix edifici es troben altres centres de recerca, uns bàsics i d’altres de recerca aplicada. Per fomentar el flux d’informació i d’experiències, es fan reunions periòdiques entre els investigadors dels diferents equips.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=article&id=686:taller-cientific-al-centre-de-regulacio-genomica-dimarts-2-de-febrer-2010&catid=40&Itemid=245&lang=ca#sigFreeId3f585b6149
L’objectiu de l’experiment era determinar si els fills d’una parella, en la que el pare patia una malaltia hereditària, podien heretar-la o no. Vam treballar amb ADN de pare, mare i fills (home i dona), a més d’un de control. Vam aplicar la tècnica anomenada electroforesi en gel d’agarosa: si es col·loca una petita quantitat de cada un dels ADN en certs punts d’una capa del gel i s’aplica un camp elèctric, els ADN migren més o menys lluny a través d’aquest gel en funció de la seva mida.
Com que les molècules estaven tenyides de diferents colors, vam poder observar marques diferents, corresponents als al·lels de cada membre la família. Segons les Lleis de Mendel, sabiem que hi ha el 50 % de probabilitats de que els fills heretin la malaltia i en el nostre cas, vam poder concloure que tots dos fills estaven malalts.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=article&id=686:taller-cientific-al-centre-de-regulacio-genomica-dimarts-2-de-febrer-2010&catid=40&Itemid=245&lang=ca#sigFreeId0a35e7c658
Durant l’experiment vam aprendre diferents tècniques de laboratori. Una de les més delicades fou pipetejar (utilitzar la minipipeta electrònica per agafar petites quantitats d’ADN).Tots i totes vam practicar i arribarem a assolir una gran destresa ( com podeu observar a les fotos!).En vam quedar molt satisfets!.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=article&id=686:taller-cientific-al-centre-de-regulacio-genomica-dimarts-2-de-febrer-2010&catid=40&Itemid=245&lang=ca#sigFreeId2e13733b74
Per acabar, alguns de nosaltres vam sortir a les terrasses i vam poder contemplar la singularitat de l’edifici i del paisatge des de l’exterior, així com també el pícnic que feien els joves investigadors, tot prenent l’agradable sol d’aquest hivern barceloní tant suau.
Agraïm al CRG aquest esplèndid taller, i quedem en contacte amb la nostra “Cap d’equip científic”, la Marta Solís, per a altres activitats futures.