Mida de lletra:

 

Divendres, 10 de juny de 2016

Els Jubis Penedès van organitzar la sortida per a visitar aquests bonics pobles de l’Urgell, a la qual s’hi van afegir alguns companys de Rella. Hi vam anar 20 persones. A l’hora de dinar s’hi van afegir tres mestres jubilats de l’Urgell que ens volien conèixer.

Vam comptar amb la inestimable guia de Joan Lluís Tous, mestre de Verdú i molt bon coneixedor de la història de la seva comarca, que ens va acompanyar tot el dia. Vam gaudir molt tant amb la Història en majúscula com amb les petites històries a les que ell sabia donar una importància molt especial.

Els ibers, els romans, els musulmans, els cristians de l’Edat Mitjana i els seus successors hi han deixat la seva empremta. La vam veure a les pedres de les muralles, a les torres dels castells, a les parets de les esglésies i en el traçat de carrerons poblats d’arcs increïbles. La majoria de nosaltres desconeixíem la riquesa històrica que amaguen i en vam quedar gratament sorpresos.

El matí vam visitar Guimerà, vam pujar els carrers estrets i empinats que porten fins a l’església. Guimerà està apadrinat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Passejant pels seus carrers, veient les casetes que semblen sortir de dins la muntanya, ho vam entendre.

Després, a Verdú, vam visitar el castell i tots ben valents vam pujar fins dalt de tot de la torre. Per acabar la visita vam anar a l’església on ens va sorprendre una imatge de la Immaculada, tota d’una peça, tallada en fusta.

En acabar vam anar al restaurant-museu Mayoral, Espai d’art. Vam gaudir d’un dinar molt especial envoltats d’obres d’art de Miró, Picasso, Tàpies, Plensa, Dalí... El premiat cuiner Albert Marimon ens va presentar la seva proposta Miró a Taula fusionant art i gastronomia.

I per acabar, no podíem marxar de Verdú sense fer una visita al cantirer. Vam poder veure com feia diferents peces al torn i vam aprendre perquè els càntirs de Verdú conserven l’aigua fresca com cap altre.