A- A A+

Logo web

“Una mujer de recursos” de l’autora nord-americana Elisabeth Forsythe Halley

Mida de lletra:

Dilluns passat vàrem reunir-nos per comentar l’obra “Una mujer de recursos” de l’autora nord-americana Elisabeth Forsythe Halley.

L’autora nascuda a Dallas al 1938 recrea en aquesta novel.la epistolar publicada al 1978, i tal com ella mateixa explica al pròleg, la vida de la seva àvia Elisabeth Steed Garner.

La novel.la s’inicia en els primers anys del segle XX, quan la protagonista és una nena de 10 anys i finalitza amb la seva mort al 1967; així doncs com a rerefons dels avatars de la vida quotidiana d’una dona nord-americana benestant van apareixent els grans esdeveniments polítics, econòmics i culturals de la centúria.

Les cartes com diu l’autora (…) ”són un excel·lent recurs dramàtic, abasten el temps, fan innecessària la descripció narrativa i, el més important, inciten el lector a que s’imagini l’acció omesa” (…). Així doncs, a través de les cartes que la protagonista escriu a molts personatges de l’entorn familiar, a amics o representants institucionals, persones del món empresarial,… el lector va coneixent la xarxa de relacions, les motivacions vitals, l’evolució personal, les vivències d’aquesta dona; veient com de dramàtica i novel·lesca pot ser una vida aparentment normal.

Vam començar el comentari de l’obra amb opinions força critiques, considerant  que la protagonista era una senyora que gràcies als seus recursos econòmics pot permetre’s  fer i desfer  prenent  decisions  importants en el món financer,  viatjant i organitzant la vida dels qui l’envolten.  Però, aprofundint en l’anàlisi vam acabar considerant que a més de diners, tenia molts altres recursos:  un criteri clar respecte a l’autonomia econòmica de la dona  dins i fora del matrimoni,  una bona formació intel·lectual;   una postura ferma  en la defensa de la igualtat amb els negres, quan molts nord-americans de l’època els menyspreaven  i sobretot tenia un temperament fort i una vitalitat extrema que li permetia superar els obstacles.

Finalment vam concloure que malgrat no ser una obra mestra  la lectura de la novel.la havia estat amable i entretinguda.

“La ciudad” de l’autor uruguaià Mario Levrero serà  la lectura de la propera sessió, que tindrà lloc el 24 d’abril.

 

Alicia Plana

Coordinadora Club de lectura

Barcelona, 24 de març 2017

Correu electrònic