Històriques

Històriques

Fes Recerca a La Pedrera

Mida de lletra:

El Parc Científic Barcelona us convida a fer recerca!

El proper dissabte 8 de novembre a les 11h s’inaugura la 9a edició de ”Fes Recerca a La Pedrera!”, un cicle de tallers obert al públic organitzat pel Parc Científic de Barcelona (PCB) amb el suport de la Fundació Catalunya-La Pedrera,l’Ajuntament de Barcelona, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT)  i el Ministerio de Economía y Competitividad.

 

“Fes Recerca!” té com a objectiu convidar els ciutadans i ciutadanes a dur a terme experiments contextualitzats en projectes de recerca que actualment es duen a terme als laboratoris de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i de la Universitat de Barcelona (UB), així com millorar la cultura científica dels ciutadans i fomentar vocacions entre els joves.

 

Els tallers d’experiments tindran lloc a La Pedrera (Provença, 261 – 265) els quatre dissabtes de novembre d'11 a 13h. L’activitat és gratuïta però cal fer reserva prèvia ja que el nombre de places és limitat (reserves: http://www.pcb.ub.edu/events/fesrecerca).

Es tracta d’una experiència gairebé única a la ciutat, ja que són els mateixos investigadors els que conviden al públic a fer experiments que formen part de la seva recerca actual i traslladen una part del seu laboratori i dels aparells que fan servir habitualment als tallers per mostrar de manera directa la seva tasca.

 

El programa ofereix quatre propostes diferents: analitzar diverses mostres de DNA per esbrinar qui ha estat l’autor d’un crim; investigar amb cèl·lules i participar en la recerca de fàrmacs potencials en la malaltia de la Diabetis de tipus II; dur a terme una transformació bacteriana per trobar una diana per al tractament de l’aterosclerosi i conèixer més de prop quines són les fases que segueix el procés de desenvolupament d’un nou medicament.

8 de novembre: Analitza el DNA i Investiga l’autor d’un crim!

15 de novembre: Investiga amb cèl·lules i gens!

22 de novembre: Buscant una diana per al tractament de l’Aterosclerosi

29 de novembre: Com es fan els medicaments?

Us hi esperem!

Per a més informació:

http://www.pcb.ub.edu/recercaensocietat

Difusió de la Ciència

Parc Científic de Barcelona

c/ Baldiri Reixac, 4 Torre R, planta 5a

08028 Barcelona

Tel: 34 934031134 / Fax: 34 934039247

e-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Cafè científic: què s'hi amaga darrera una imatge científica?

Mida de lletra:
Us volem recorda que demà se celebrarà el cafè científic que organitzem des del Centre de Regulació Genòmica (CRG) a les 18h al Palau Robert en Barcelona (Passeig de Gracia, 107).
 
 
CAFÈ CIENTÍFIC: QUÈ S'HI AMAGA DARRERA UNA IMATGE CIENTÍFICA?
 
Què succeeix quan un biòleg, un físic i una artista miren a través del microscopi?
 
Les tècniques de microscòpia s’han perfeccionat molt des dels primers microscopis òptics. I els físics, enginyers i fins i tot els biòlegs, segueixen buscant millores. En què consisteixen aquests avenços? Com alteren aquestes eines la realitat?
 
Hem de tenir en compte que els científics empren proteïnes fluorescents o anticossos per poder visualitzar diferents aspectes dels orgànuls cel·lulars, de les cèl·lules, teixits i/o organismes, i tot això altera d’una manera o d’una altra allò que observem sota el microscopi. 
 
Quins tipus de noves tecnologies necessiten els biòlegs? Quina connexió hi ha entre l’art i aquestes imatges científiques? Quines múltiples lectures podem trobar darrera cada imatge, depenent de l’ull que les observi? Un científic, un artista, un físic, una persona del carrer, etc.
 
Vine al Palau Robert a conversar amb nosaltres i a compartir la teva visió, les teves inquietuds, preguntes i opinions amb:
Dia i hora:  dimecres 08 d'Octubre de 2014 a les 18 h
Lloc: Palau Robert. Passeig de Gracia 107, Barcelona
Organitza:  Centre de Regulació Genòmica

Entrada gratuïta - Aforament Limitat

 
 
Com sempre, us agrairem que feu difusió d'aquest acte i el compartiu amb els vostres alumnes, amics i coneguts.
Us hi esperem!

 

Nit Europea de la Recerca 2014

Mida de lletra:

26 setembre 2014 -  Claustre Convent Sant Agustí -  Barcelona

Els científics conviden als ciutadans a participar en les activitats gratuïtes de la Nit Europea de la Recerca 2014, i compartir present i futur de la biotecnologia

 

El 26 de setembre de 2014 BIOcomuniCA'T (www.biocomunicat.com) organitza a Barcelona una nova edició de la Nit Europea de la Recerca (www.nitdelarecerca.com), un projecte clau del programa de la EU Horizon 2020, que té lloc simultàniament en més de 300 ciutats europees (www.ec.europa.eu/research/researchersnight).

L’objectiu de la Nit Europea de la Recerca és mostrar la contribució dels científics i les seves investigacions al benestar de la societat. Si el segle XIX va ser el de la Revolució Industrial, el segle XXI és el segle de la Revolució Biotecnològica, que promet canvis radicals en la nostra forma de viure. La velocitat en què avui per avui es desenvolupen noves teràpies com el sèrum ZMapp contra l'Ebola, o noves eines com el mètode per detectar el virus Dengue, ho evidencien.

Per conèixer, experimentar i debatre tot això aquest 2014, any de la biotecnologia, científics que utilitzen eines “biotech” en medicina, agricultura, alimentació o en processos industrials o marins, compartiran experiències amb el públic assistent a la Nit de la Recerca 2014 de Barcelona. Així, els que vulguin complementar les celebracions de la Festa de la Mercè amb un tast de ciència, el dia 26 de setembre, de 17:00 a 21:00h, al Claustre del Convent de Sant Agustí de Barcelona, podran conèixer i parlar amb excel·lents científics, descobrir l'agricultura del futur, fer experiments amb ADN, participar en una tertúlia-debat oberta a tots els públics i moltes altres activitats gratuïtes per a totes les edats! 

BIOcomuniCA’T organitza la Nit Europea de la Recerca gràcies a la col·laboració i participació de Biocat i la Fundació Genzyme, i de centres de recerca com el Centre de Recerca Agrigenòmica (CRAG), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Institut de Ciències del Mar (ICM), CBATEG, la Universitat de Vic (UVIC), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la Xarxa de Referència en Biotecnologia de Catalunya  (XRB) entre altres.