Històriques de grups

Històriques grups

Les noves relacions personals: del compromís al desig. Crònica

Mida de lletra:

Fa alguns dies Marina Subirats, catedràtica emèrita de sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona;  especialitzada en els camps de la sociologia de l’educació i sociologia de la dona va impartir la conferència “Les noves relacions personals: del compromís al desig”  

 

Subirats analitzà les causes, alguna llunyana, que han fet canviar de manera radical les relacions personals  de parella, familiars i d'amistat. 

 

Si bé tradicionalment les relacions de parella es basaven en el compromís per a tota la vida, actualment el compromís és molt més feble; el fet de no casar-se és ja un símptoma d’aquesta debilitat. Vivim en una societat que privilegia el desig; la moral d'avui accepta que aquest s’imposi sobre el compromís.

 

Veurem quines conseqüències tindrà aquest fet sobre la vida de les criatures perquè també és evident que els humans necessitem tenir arrels, necessitem estabilitat emocional.

 

Subirats dóna algunes dades per il·lustrar el seu discurs. La mitjana de durada dels matrimonis és actualment de 15 anys; cal  tenir en compte que es viu molt més. L'edat mitjana de contraure matrimoni en les dones està en 32 anys; i en els homes en 34 anys.  La taxa de divorcis de mutu acord es situa en el 75%.

 

Una de les conseqüències  que se'n deriven de tot això és una evidència:  la baixada de la natalitat que se situa en el 1,31% de fils per dona, tot i que la immigració l'ha atenuat. Si es pregunta sobre el nombre de fills que es voldrien tenir, la resposta és que es tenen menys que els desitjats. I aquí apareix la figura de "la maternitat mística" i la protecció desmesurada dels fills. També és evident que els joves fins una edat força adulta no tendeixen a assumir responsabilitat  i no se’ls creat la necessitat del retorn als grans com es tenia en les generacions anteriors, de tal manera que la gent gran, de manera força estesa, té la percepció que fa nosa.

 

Les relacions personals s'han tornat molt  fràgils i s'intenten suplir amb les amistats,  les xarxes socials i el fet d’estar ocupat permanent; d'altra  banda davant  d'una societat  cada cop més tecnificada, més freda, sorgeixen moviments comunitaris responent al desig d'establir vincles i de formar part d'un projecte comú.

 

Barcelona, 20 de febrer 2016

Finances ètiques, Economia social i solidària. Resum

Mida de lletra:

Va ser prou interessant, el ponent en XAVIER TESI. membre del COOP57  Està molt implicat en  projectes cooperatius que ja funcionen. En conseqüència, la seva exposició partia de realitats. Resumint molt, el contingut va ser:

 

 

FINANCES ÈTIQUES.

Sorgeixen de la necessitat de que els diners

Dipositats en una entitat no compleixin objectius no desitjats per part de la societat.

 

OBJECTIUS.

Funcionament com el bancs convencionals però els objectius són ètics, sostenibles i solidaris. Cooperatives: Transformació social, préstecs amb finalitats ètiques.

 

DIFERENCIES ENTRE:

Economia social i solidaria: Objectius en fins socials, produir per viure millor. Organització democràtica. Transparència en la informació.

Economia capitalista. Lucrativa. Jeràrquica.

 

Què es pot fer?.  Evidentment no és fàcil, però cal començar encara que sigui a petita escala. Vàrem compartit que calia començar per fer un consum responsable i comerç just.

Ser conscients del dia a dia, amb petites coses

 

 

Finalment es va donar informació sobre alternatives a les grans empreses:

Banca ètica ( Triodos, Fiare). Som energia. Projecte Pam a Pam. Som connexió, pel que fa a la telefonia. (es pot consultar el web corresponent).El cas de som energia  es va parlar de 24.000 usuaris.

 

Esperem des  de l’associació anar tractant temes que siguin del nostre interès, reals i pràctics.

Us demanem que ens feu arribar les vostres preferències, de manera que ens ajustarem més al que realment es pot tractar.

 

Desembre 2015

Grup de Debats. Programació primer trimestre 2016

Mida de lletra:

EL PROPER TRIMESTRE 2016, 

• Tema literari.  “Seminari sobre poesia”
• Política global: Quins són els grans eixos de poder que dominen els conflictes actuals.

Per aquest últim tema, hi ha dues autoritats que potser podrem comptar amb ellesL’Historiador Sr. Josep Fontana, 

                     el Filòsof Sr. Josep Ramoneda.

Reunió Grup Debat / Tertúlia

Mida de lletra:

Reunió del Grup de Debat/Tertúlia

Hem començat ja el curs, utilitzant nomenclatura escolar!, el grup ens hem tornat a posar les piles.

Pel que fa a la logística seguim igual,  ens trobem el dilluns al matí, amb una freqüència  mensual, ara bé sempre que calgui i el tema ho demani la podem variar.

Portem ja dues trobades  posant en comú els  nostres interessos, amb l’objectiu d’arribar al tema que volem compartir.  De temes n’han sortit molts, des de l’actualitat, actualment molt colpidora, fins altres que podríem dir, són dins l’àmbit de “cultivar l’esperit” o temes que en desconeixem les seves dinàmiques .

En aquest 1r trimestre estem considerant:

• ECONOMIA, Què és això tant complicat que mou la societat?

                        Banca ètica. Pot ser ètica la banca?

• POLÍTICA,  grans moviments actuals. Què està passant ?

                         Anem cap un gran canvi?

• CLIMA:    Què és el canvi climàtic? Quin paper ha tingut i té la 

                      nostra la civilització?

Per a tots els temes, necessitem documentar-nos i així poder arribar a més coneixement.  Ens manca l’anàlisi de l’expert/a que aporta els elements a fi i efecte de poder opinar i debatre amb més arguments.

Doncs aquí estem,  

fent les gestions per trobar la/ les persones que ens puguin ajudar.

Com també acabar d’ escollir el tema que més ens pugui interessar.

 

Activitat del Grup de Debats

Mida de lletra:

El Grup de DEBAT/ TERTÚLIA explica:

El passat 25 de febrer la periodista Sra. Milagros Pérez Oliva va parlar-nos sobre un tema molt actual i interessant: "Els mitjans de comunicació".

En la seva exposició va presentar-nos una panoràmica de la seva dinàmica global i general, fent èmfasi a la gran perplexitat que mostra una part de la població actual sobre l'ús que fan aquests mitjans a l'hora d'informar.

Va fer una anàlisi de la situació, tant a nivell general com d'Espanya en particular, centrant-se en diversos aspectes, alguns dels quals citem a continuació:

. La importància de tenir una bona informació si es vol mantenir una qualitat democràtica.

. La informació no és el mateix que coneixement.

. Crisi existencial dels mitjans de comunicació i com s'exercirà en un futur no massa llunyà aquesta funció. Tendència  a la globalització.

. La independència dels mitjans de comunicació i la seva relació amb una independència econòmica.

. El paper del periodista: informador, manipulador, ...

Va concloure aquesta xerrada manifestant que el camí a seguir és difícil però no impossible, i també que és un moment crític però esperançador i va remarcar la importància del debat de les idees ja que aquesta batalla es dirimeix sobretot en els mitjans de comunicació.

Març de 2015

 

LA PROPERA TROBADA  SERÀ EL DILLUNS 20 D'ABRIL

AL LOC DE SEMPRE CRP HORTA-GUINARDÓ.  C/ Thous , 6, d'11 a 13h

Iniciarem  tema  nou.  Us convidem a participar !!.

 

Subcategories