Seminari Ramon Llull. Els templers, Ramon Llull i la croada
El passat dilluns 14 de novembre vam iniciar el Seminari Ramon Llull amb la conferència “Els templers, Ramon Llull i la croada” a càrrec de Joan Fuguet, Dr. en Història de l’Art i Carmen Plaza, Dra. En Filologia catalana.
Més d’una vintena de persones vam assistir a la xerrada, establint-se un petit col·loqui a l’acabar aquesta. L’opinió dels assistents va ser positiva i vàrem quedar emplaçats per al proper dilluns 12 de desembre en la segona conferència del Seminari “Antecedents ideològics del pensament de Ramon Llull” a càrrec del professor jubilat de Filosofia Salvador Codina.
Us oferim un petit resum del contingut de la conferència.
Els ponents explicaren l’origen de les Ordres militars, en concret de l’Ordre del Temple, la seva organització, participació en la reconquesta de Terra Santa, difusió per Occident i arribada a Catalunya cap a 1.130. La seva col·laboració amb els reis en la reconquesta del territori tingué com a resultat l’enriquiment de l’Ordre amb la donació de terres que els permeteren acumular un gran patrimoni, testimoni del qual són els nombrosos castells edificats al territori.
D’altra banda, els territoris ocupats pels croats a Terra Santa van ser difícils de mantenir, i finalment cap a finals del segle XIII, l’Ordre del Temple s’establí a Xipre on Ramon Llull entra en contacte amb Jacques de Molay, Mestre general de l’Ordre. En aquest moment i amb l’esperança de reconquerir Terra Santa s’escriuen diferents “tractats de recuperació” i entre ells el “Liber de passagio” de Ramon Llull (1292). Per a Ramon Llull la croada material estava al servei de la criada espiritual, és a dir, la conversió dels infidels.
En el “Liber de Fine” (1305) que Llull dedica al rei Jaume II –hi ha una coincidència d’interessos entre Templers i Jaume II per conquerir el Mediterrani-, planteja la seva estratègia per reconquerir Terra Santa i defensa la unió de tots els Ordres internacionals -Temple, Hospital, Teutònics- amb els nacionals -Calatrava, Sant Jaume-.
La pèrdua dels territoris conquerits a Terra Santa, creà a Occident un corrent de crítiques contra els ordes militars. A començament del s XIV Els templers de França són detinguts pel rei Felip IV i com a mesura preventiva, el Papa ordenà la detenció dels templers i posà els seus béns sota la custòdia de l’Església. Al 1312 el Papa suprimí l’Ordre. Tot i que Llull no s’havia posicionat críticament respecte als templers, en l’obra “Liber de locutione angelorum” (1312) s’alegra de la supressió del Temple perquè creu que al passar els seus béns a l’Ordre de l’Hospital, s’aconseguia el que ell havia proposat en benefici de l’èxit de les croades.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=category&id=14&Itemid=340&lang=ca&limitstart=5#sigFreeIdf99a9cc1d2