Històriques de grups

Històriques grups

Seminari Ramon Llull. Els templers, Ramon Llull i la croada

Mida de lletra:

El passat dilluns 14 de novembre vam iniciar el Seminari Ramon Llull amb la conferència “Els templers, Ramon Llull i la croada a càrrec de Joan Fuguet, Dr. en Història de l’Art i Carmen Plaza,  Dra. En Filologia catalana.

Més d’una vintena de persones vam assistir a la xerrada,  establint-se un petit col·loqui  a l’acabar aquesta. L’opinió dels assistents va ser positiva i vàrem quedar emplaçats per al proper dilluns 12 de desembre en la segona conferència del Seminari “Antecedents ideològics del pensament de Ramon Llull” a càrrec del professor jubilat de Filosofia Salvador Codina.

Us oferim un petit resum del contingut de la conferència.

Els ponents explicaren l’origen de les Ordres militars, en concret de l’Ordre del Temple, la seva organització, participació en la reconquesta de Terra Santa, difusió per Occident i arribada a Catalunya cap a 1.130. La seva col·laboració amb els reis en la reconquesta del territori tingué com a resultat l’enriquiment de l’Ordre amb la donació de terres que els permeteren acumular un gran patrimoni, testimoni del qual són els nombrosos castells edificats al territori.

D’altra banda, els territoris ocupats pels croats a Terra Santa van ser difícils de mantenir, i finalment cap a finals del segle XIII, l’Ordre del Temple s’establí a Xipre on Ramon Llull entra en contacte amb Jacques de Molay, Mestre general de l’Ordre. En aquest moment i amb l’esperança de reconquerir Terra Santa s’escriuen diferents “tractats de recuperació” i entre ells el “Liber de passagio” de Ramon Llull (1292). Per a Ramon Llull la croada material estava al servei de la criada espiritual, és a dir, la conversió dels infidels.

En el “Liber de Fine” (1305) que Llull dedica al rei Jaume II –hi ha una coincidència d’interessos entre Templers i Jaume II per conquerir el Mediterrani-, planteja la seva estratègia per reconquerir Terra Santa i defensa la unió de tots els Ordres internacionals  -Temple, Hospital, Teutònics- amb els nacionals  -Calatrava, Sant Jaume-.

La pèrdua dels territoris conquerits a Terra Santa, creà a Occident un corrent de crítiques  contra els ordes militars. A començament del s XIV Els templers de França són detinguts pel rei Felip IV i com a mesura preventiva, el Papa ordenà la detenció dels templers i posà els seus béns sota la custòdia de l’Església. Al 1312 el Papa suprimí l’Ordre. Tot i que Llull no s’havia posicionat críticament respecte als templers, en l’obra “Liber de locutione angelorum” (1312) s’alegra de la supressió del Temple perquè creu que al passar els seus béns a l’Ordre de l’Hospital, s’aconseguia el que ell havia proposat en benefici de l’èxit de les croades. 

Seminari RAMON LLULL

Mida de lletra:

Benvolgudes, benvolguts,

Des del Grup de Debat  ens complau informar-vos del Seminari que hem programat dedicat a RAMON LLULL, que ja us vam anunciar fa unes setmanes en la pàgina web.

A través del seguit de conferències programades podrem conèixer el moment històric, la vida, pensament i obra d’en LLULL, el primer clàssic en llengua catalana.

Amb aquest Seminari, RELLA es suma als actes d’homenatge organitzats amb motiu de l’Any Ramon Llull.

Conferències i calendari:

Dilluns 14 de novembre

-         Els templers, Llull i la croada. (cliqueu sobre aquest títol per veure el resum d'aquesta conferència)

A càrrec de: 

Carmen  Plaza Arqué. Llicenciada en Filologia (hispànica, francesa i catalana). Dra. en Filologia Catalana per la UB.

Joan Fuguet Sans. Llicenciat en Belles Arts i en Història de l’Art. Dr. en Història de l’Art per la UB. Acadèmic corresponent de la RACBA.

Ambdós han publicat i són coautors de llibres sobre el Cister i l’Ordre del Temple.

Dilluns 12 de desembre

-         Antecedents ideològics del pensament de Ramon Llull (cliqueu sobre aquest títol per veure el resum d'aquesta conferència)

A càrrec de:

Salvador Codina. Professor jubilat de Filosofia de l'IES Montserrat.

Dilluns 9 de gener

-             Algunes idees entorn del pensament de Ramon Llull

A càrrec de:

Salvador Codina. Professor jubilat de Filosofia de l'IES Montserrat.

Dilluns 16 i 23 de gener

-         Vida i obra literària

A càrrec de:

Lluís Calderer. Llicenciat en Filosofia i Lletres.

Lloc de realització:

CRP de Ciutat Vella. Placeta del Pi, 2 (just al darrera de la Plaça del Pi)

Horari de les sessions: De 11 a 13h.

Totes les conferéncies d'aquest seminari son de caràcter públic. No cal inscripció prèvia.

Visita guiada al Sincrotró Alba

Mida de lletra:

Visita guiada al Sincrotró Alba

 

Benvolgut/da company/a

El Grup de debats et convidem a participar a la visita guiada al Sincrotró Alba en la que passejarem pel recinte experimental , coneixerem  les diferents línies de llum , equipament de la instal·lació i ens explicaran algunes de les recerques científiques del moment.

La visita complementa la lectura i debat del llibre de Sònia Fernandez-Vidal  “Esmorzars amb partícules” realitzat el curs anterior.

DIA: Dimecres 30 de novembre de 2016

LLOC DE TROBADA: Metro Línia 1. Parada Fabra i Puig. Sortida Estació d'autobusús.

HORA: 15 h.

PREU VISITA AMB L'AUTOCAR: 12€ soci@. 12, Acompanyants: 14,40€

Places exhaurides

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

Seminari de Poesia. Grup Debat. Cloenda

Mida de lletra:

           CANÇONS DE REM I DE VELA

XI

Des del llagut es veu el poble franc,

ara que el sol hi bat de cara;

es veu el poble tot pintat de blanc,

ara que el sol no el desempara.

I darrera, el pujol fet de graons,

vestit de vinya retallada i neta;

el poble ran de blau, la vinya al fons

i al cel un xiscle d'oreneta.

Des del llagut es veu tot petitet:

els mariners són com un cap d'agulla,

la campana sospira molt baixet

i cada cep sembla una fulla.

 

Josep Ma. De Sagarra

 

Mentre llegíem aquestes estrofes d'en Sagarra se'ns anava apareixen Port de la Selva amb tota la seva màgia tenyida de blau i blanc.

 

Durant quatre dilluns hem gaudit de la poesia acompanyats de la mà d'en Lluís Calderer. Han estat quatre sessions intenses, plenes d'imatges, símbols, metàfores, símils... Poc a poc, però amb intensitat, hem anat apropant-nos als poetes i al seu llenguatge que si en un primer moment ens ha semblat críptic i incomprensible, a través del guiatge d'en Lluís s'ha anat fent cada cop més proper i entenedor fins al punt que les lectures dels poemes s'han convertit en un plaer compartit per tot el grup. 

Sagarra, Bartra, Guerau de Liost, Papasseit, Riba, Arderiu, Vinyoli, Maragall, ... han estat alguns dels poetes que hem llegit, que ens han obert el seu món i que ens han fet sentir emocions i sobretot el desig de continuar-los llegint. Hem descobert estratègies i recursos per sentir-nos més a prop de la poesia i això ens ha encoratjat a seguir-ne la lectura. 

 

Ha estat molt encertada aquesta activitat organitzada pel grup de debat i també ha estat una sort que hàgim pogut comptar amb la col·laboració d'en Lluís que, tant pels seus extensos coneixements sobre el tema com per la seva capacitat humana i personal, ens ha fet passar unes estones molt agradables. Crec que és un desig compartit per tothom la possibilitat de donar continuïtat a l'activitat. Esperem que el grup de debat faci propostes en aquest sentit! 

 

Hermínia Villà

Subcategories