Sortida a Nulles i Montferri amb els Jubis
Hola!

Hola!
Divendres, 10 de juny de 2016
Els Jubis Penedès van organitzar la sortida per a visitar aquests bonics pobles de l’Urgell, a la qual s’hi van afegir alguns companys de Rella. Hi vam anar 20 persones. A l’hora de dinar s’hi van afegir tres mestres jubilats de l’Urgell que ens volien conèixer.
Vam comptar amb la inestimable guia de Joan Lluís Tous, mestre de Verdú i molt bon coneixedor de la història de la seva comarca, que ens va acompanyar tot el dia. Vam gaudir molt tant amb la Història en majúscula com amb les petites històries a les que ell sabia donar una importància molt especial.
Els ibers, els romans, els musulmans, els cristians de l’Edat Mitjana i els seus successors hi han deixat la seva empremta. La vam veure a les pedres de les muralles, a les torres dels castells, a les parets de les esglésies i en el traçat de carrerons poblats d’arcs increïbles. La majoria de nosaltres desconeixíem la riquesa històrica que amaguen i en vam quedar gratament sorpresos.
El matí vam visitar Guimerà, vam pujar els carrers estrets i empinats que porten fins a l’església. Guimerà està apadrinat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Passejant pels seus carrers, veient les casetes que semblen sortir de dins la muntanya, ho vam entendre.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=category&id=14&Itemid=340&lang=ca&limitstart=80#sigFreeId74a382eaf4
Després, a Verdú, vam visitar el castell i tots ben valents vam pujar fins dalt de tot de la torre. Per acabar la visita vam anar a l’església on ens va sorprendre una imatge de la Immaculada, tota d’una peça, tallada en fusta.
En acabar vam anar al restaurant-museu Mayoral, Espai d’art. Vam gaudir d’un dinar molt especial envoltats d’obres d’art de Miró, Picasso, Tàpies, Plensa, Dalí... El premiat cuiner Albert Marimon ens va presentar la seva proposta Miró a Taula fusionant art i gastronomia.
I per acabar, no podíem marxar de Verdú sense fer una visita al cantirer. Vam poder veure com feia diferents peces al torn i vam aprendre perquè els càntirs de Verdú conserven l’aigua fresca com cap altre.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=category&id=14&Itemid=340&lang=ca&limitstart=80#sigFreeIdb501904124
Divendres, 10 de juny de 2016
Els Jubis Penedès van organitzar la sortida per a visitar aquests bonics pobles de l’Urgell, a la qual s’hi van afegir alguns companys de Rella. Hi vam anar 20 persones. A l’hora de dinar s’hi van afegir tres mestres jubilats de l’Urgell que ens volien conèixer.
Vam comptar amb la inestimable guia de Joan Lluís Tous, mestre de Verdú i molt bon coneixedor de la història de la seva comarca, que ens va acompanyar tot el dia. Vam gaudir molt tant amb la Història en majúscula com amb les petites històries a les que ell sabia donar una importància molt especial.
Els ibers, els romans, els musulmans, els cristians de l’Edat Mitjana i els seus successors hi han deixat la seva empremta. La vam veure a les pedres de les muralles, a les torres dels castells, a les parets de les esglésies i en el traçat de carrerons poblats d’arcs increïbles. La majoria de nosaltres desconeixíem la riquesa històrica que amaguen i en vam quedar gratament sorpresos.
El matí vam visitar Guimerà, vam pujar els carrers estrets i empinats que porten fins a l’església. Guimerà està apadrinat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Passejant pels seus carrers, veient les casetes que semblen sortir de dins la muntanya, ho vam entendre.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=category&id=14&Itemid=340&lang=ca&limitstart=80#sigFreeId74a382eaf4
Després, a Verdú, vam visitar el castell i tots ben valents vam pujar fins dalt de tot de la torre. Per acabar la visita vam anar a l’església on ens va sorprendre una imatge de la Immaculada, tota d’una peça, tallada en fusta.
En acabar vam anar al restaurant-museu Mayoral, Espai d’art. Vam gaudir d’un dinar molt especial envoltats d’obres d’art de Miró, Picasso, Tàpies, Plensa, Dalí... El premiat cuiner Albert Marimon ens va presentar la seva proposta Miró a Taula fusionant art i gastronomia.
I per acabar, no podíem marxar de Verdú sense fer una visita al cantirer. Vam poder veure com feia diferents peces al torn i vam aprendre perquè els càntirs de Verdú conserven l’aigua fresca com cap altre.
http://www.rella.cat/antiga/index.php?option=com_content&view=category&id=14&Itemid=340&lang=ca&limitstart=80#sigFreeIdb501904124
El passat divendres dia 23 d'octubre, vaig tenir la gran sort d'anar a Santes Creus i Valls amb la sortida organitzada pels Jubis.
No érem gaires, 11 en total, però això va permetre que la relació entre tothom fos més fàcil i que vam anar bastant tots a una, permetent un diàleg i un intercanvi fluid i agradable.
Primer ens vam trobar a Vilafranca. Ens vam repartir en els cotxes i vam marxar a Santes Creus. A l'arribar encara vam tenir temps de fer un cafè i alguns fins i tot van fer una partida de futbolí. Tot seguit vam anar al Monestir on ens esperaven per fer la visita guiada. La guia ens va saber situar en l’època i fer-nos veure els costums i organitzacions de vida que existien en aquells moment de creació del Monestir. L’Església i la comunitat dels monjos no eren aliens a aquestes circumstàncies i encara que en un principi i segons les regles de Sant Benet, havien de regir els principis de pobresa absoluta, com aquests convents eren sostinguts per la noblesa i fins i tot l’abat provenia d'ella, es van anant modificant els costums i les situacions de poder van estar presents en la vida monacal amb gran força. La distribució entre els monjos, dedicats a resar (bàsicament) i treballar es transformaven en el cas dels llecs en el sentit contrari, treballar i si podien, resar. Les jerarquies estaven molt ben definides i la presència dels darrers abats enterrats a la Sala Capitular, amb l'escut esculpit, demostra la voluntat ferma de voler ser recordats per la posteritat i no només pels seus actes piadosos, sinó pel seu origen noble.
L’Església també recull les diverses etapes, contrastant l'altar barroc que tapa parcialment el rosetó de l'absis.
Aquí vam sentir les explicacions sobre la tomba de Pere el Gran i els descobriments que es van fer fa cinc anys, un cop es va obrir la tomba i es van poder analitzar les despulles. El claustre és d'una gran vellesa.
La gran avantatge d'anar amb mestres, és que tothom va anar aportant aspectes i anècdotes diverses, resultant molt enriquidor.
Un cop vam acabar ja vam decidir anar a Valls i per fer temps encara vam poder fer un aperitiu, en aquest cas, cal parlar de vermut, ja que estàvem en una de les ciutats bressol d'aquesta beguda.
El restaurant era un pis d'una casa de la que han conservat la ornamentació i molts detalls arquitectònics. Així, vam gaudir del lloc i del menjar.
A la tarda, ja només un grupet, vam voler fer un tomb per la part antiga de Valls. Vam recórrer els carrers passant per la Plaça del Blat, dels Alls i vam veure les preparacions per la festa de Santa Úrsula, on s’aixequen els tradicionals castells amb la competència de les diverses colles.
Tot plegat va resultar molt bé. Ja amb moltes ganes de poder compartir una propera sortida.
Ah! no us perdeu les imatges penjades a la Galerís, dins de l'apartat Participa.
Anna Mestre
El dijous, 21 de maig, 15 persones de Rella i Jubis Penedès, varem visitar el jaciment ibèric de la Font de la Canya, al municipi d’Avinyonet del Penedès.
Aquest jaciment va ser ocupat des de finals del S. VII a.C i es va abandonar en l’època romana.
Aquest equipament era un gran centre de mercaderies relacionat directament amb la vitivinicultura. S’hi han trobat molts materials ceràmics i metàl·lics relacionats amb el consum del vi.
També s’hi ha trobat centenars de pinyols de raïm carbonitzats que permeten presentar aquest jaciment com a bressol del cultiu de la vinya al Penedès
El jaciment va ser descobert casualment el 1997 i des de llavors s’hi ha fet excavacions arqueològiques.
Volem destacar l’entusiasme i la sensibilitat de l’arqueòleg, Dani López, que ens va acompanyar durant tota la visita i que, a la tarda, ens va ensenyar el laboratori. on està treballant amb el seu equip per tal de recuperar algunes de les peces trobades.
Els assistents a la sortida varem quedar sorpresos i molt agraïts per totes les seves explicacions, el seu acompanyament i l’estimació que demostra per la seva feina i que ens va saber transmetre d’una manera tan didàctica.