Històriques de grups

Històriques grups

Visita a la Font de la Canya (Avinyonet)

Mida de lletra:

El dijous, 21 de maig, 15 persones de Rella i Jubis Penedès, varem visitar el jaciment ibèric de la Font de la Canya, al municipi d’Avinyonet del Penedès.

Aquest jaciment va ser ocupat des de finals del S. VII a.C  i es va abandonar en l’època romana.

Aquest equipament era un gran centre de mercaderies relacionat directament amb la vitivinicultura. S’hi han trobat molts materials ceràmics i metàl·lics relacionats amb el consum del vi.

També s’hi ha trobat centenars de pinyols de raïm carbonitzats  que permeten presentar aquest jaciment com a bressol del cultiu de la vinya al Penedès

El jaciment va  ser descobert casualment el 1997 i des de llavors s’hi ha fet excavacions arqueològiques.

Volem destacar l’entusiasme i la sensibilitat de l’arqueòleg, Dani López, que ens va acompanyar durant tota la visita i que, a la tarda, ens va ensenyar el laboratori. on està treballant amb el seu equip per tal de recuperar algunes de les peces trobades.

Els assistents a la sortida varem quedar  sorpresos i molt agraïts  per totes les seves explicacions, el seu acompanyament i l’estimació que demostra per la seva feina i que ens va saber  transmetre d’una manera tan didàctica.

 

Jaciment ibèric Font de la Canya

Mida de lletra:
Per anar fent boca: Informació sobre el Jaciment
 
PROGRAMA
 
- Trobada a 2/4 de 10 del matí al bar Ca l'Agustí, a la Ctra. de Barcelona.
 
- A les 10,30h explicació a càrrec de l'arqueòleg encarregat de les excavacions, Dani López.
 
- En acabar ens dirigirem a les excavacions on veurem in situ els arqueòlegs i estudiants treballant. Allà ens mostraran les diferents troballes i podrem observar de prop les sitges i altres restes.
 
- A les 2 anirem a dinar al Restaurant Sumoll de La Granada del Penedès.
 
- A les 17 us proposem una visita a les caves Mas Comtal per acabar amb una copa de comiat.
 
PREU
 
El pagament es farà en efectiu "in situ".
 
Visita guiada i dinar : 22€
Visita a les caves (optativa)  : 5€
 
COM APUNTAR-SE
 
En aquest cas no cal emplenar cap formulari, només fer un correu als Jubis Penedès: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 
Fent constar:
1.- Nom i cognoms.
2.- Telèfon de contacte.
3.- Si fareu la visita optativa a les caves.
4.- IMPORTANT: Si anireu en tren i cal que us vinguin a recollir.
 
El jacimentExplicacions dels experts
Les vinyesDetall de les vinyes

 

Tarongeta vol dir taronja petita

Mida de lletra:

La Secció literària de L’Agrícol ha programat la presentació del llibre “TARONGETA VOL DIR TARONJA PETITA”, (Godall Edicions, 2013), relats de professors de català a l’estranger, I premi “El català pel món”.  L’acte es farà el proper dijous, 20 de novembre, a les 19’30h, al Centre Artístic Penedès L’Agrícol, de Vilafranca.


“Tarongeta vol dir taronja petita” és el títol d’un recull de sis relats escrits per professors de català a l’estranger. En ell podem llegir les experiències en països propers com França, Itàlia, Croàcia, però també  llunyans: Rússia, Iran, Corea…

Són sis relats plens d’ironia, d’humor, enyorament, poesia, lucidesa, entusiasme o desencant. Tots junts conformen un calidoscopi de vivències i reflexions sobre allò que significa ensenyar una llengua lluny de les arrels.  Aquests relats van ser els guanyadors del I Premi “EL català pel món” convocat per Godall Edicions.

El llibre serà presentat per en Jaume Ferrer i Puig, montblanquí resident des de fa uns anys a Vilafranca, professor i Assessor LIC; l’editora de Godall Edicions i un dels autors del llibre. La lectura dramatitzada de textos estarà a  càrrec de la Susanna Sebastià (del grup La Rabera Eclèctica), acompanyada a la guitarra del Pepe Núñez

Per acabar, hi haurà un col·loqui amb els assistents i s’oferirà una copa de vi DO Montsant, cortesia del Centre Quim Soler, la literatura i el vi de El Molar (Priorat)

 

En aquests enllaços podeu trobar més informacions sobre Godall Edicions i sobre el llibre que presentarem.

Booktrailer de “Tarongeta vol dir taronja petita”: http://youtu.be/mGdqiK0Hd6Y

 

Premi “El català pel món”http://www.godalledicions.com/premi.php

 

Bases de la convocatòria de 2014: http://www.godalledicions.com/BASES%20DEL%20PREMI%202014.pdf

Ressenyes:

http://godalledicions.cat/blog/el-catala-pel-mon/

http://enricserrabloc.blogspot.com.es/2014/04/950-relats-de-docents-de-catala.html

http://godalledicions.cat/blog/ressenya-al-bellaterra-journal-of-teaching-learning-language-literature/

http://bove.cat/melalaboca/el-catala-pel-mon-un-llibre-de-relats-de-professors-de-catala-a-lestranger/

Presentacions: http://godalledicions.cat/blog/category/tarongeta-vol-dir-taronja-petita/

Web: www.godalledicions.cat

Blog: http://godalledicions.cat/blog/

Jubis: Xerrada entorn a les Voluntats anticipades

Mida de lletra:
Ens plau informar-vos que els JUBIS (docents jubilats del Penedès) organitzem una xerrada de reflexió al voltant del document de Voluntats anticipades (testament vital).
 
En parlarem amb la doctora Àngels Cererols dels CAP de Vilobí i Pacs i presidenta de l'associació Llambrusca de familiars de malalts d'Alzheimer.

L'Agricol homenatja Joan Vinyoli

Mida de lletra:

Companys dels Jubis ens fan arribar aquesta informació:

 

La Secció Literària del Centre Artístic Penedès l’Agrícol ha organitzat un acte d’homenatge al poeta Joan Vinyoli, en el marc de la celebració de l’Any Vinyoli,  que impulsa els actes de commemoració del centenari del naixement del poeta, així com el trentè aniversari de la seva mort. La matinal literària anirà a càrrec de Jordi Llavina, escriptor i periodista penedesenc, que és el comissari de l'Any Vinyoli.

L’acte és obert a tothom i es farà el proper divendres 7 de novembre, a les 12’30h, al Centre Artístic Penedès L’Agrícol de Vilafranca del Penedès. Tot i ser obert a tothom, és un acte pensat especialment per als estudiants de Literatura de secundària, com també s’ha fet en anys anteriors (Pere Calders, Montserrat Roig, Salvador Espriu...). La majoria dels centres ja hi han confirmat l’assistència. L’acte ha estat programat per la Comissió Literària de L’Agrícol, amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

L'objectiu de l’Any Vinyoli és difondre l'obra i la figura de Joan Vinyoli arreu dels territoris de parla catalana i impulsar la relectura i l'actualització de la seva obra i el seu llegat mitjançant la participació dels creadors i les institucions de la cultura i de l'ensenyament, així com els mitjans de comunicació.

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és considerat un dels més grans poetes en llengua catalana del segle XX i probablement, és la veu lírica més influent en tota la literatura posterior a ell. La seva obra respon a criteris d'una elevada exigència formal i moral.  Va ser reconegut amb diversos premis literaris, com el de la Crítica de Serra d’Or (1976, 1977, 1981 i 1985), el Premio Nacional de las Letras (1985) i el Ciutat de Barcelona (1985).

Més informació a:

http://www.vinyoli.cat/

http://cultura.gencat.cat/agenda/fitxa.asp?fitxa_id=53709

 

Subcategories