Grups

Vallbona de les Monges. Jubis

Mida de lletra:

El passat 23 d'octubre, vam anar a Vallbona de les Monges i Guimerà, en una visita organitzada pels Jubis.

 

Un punt comú en totes les activitats, el constitueix la bona sintonia entre totes les persones. Tot és molt fàcil: la conversa, el posar-se d'acord per fer una cosa o un altre, ... Això fa que el dia transcorri de forma plaent, relaxada i al mateix temps amb molt interés per tot el que es veu i s'explica.

 

Al matí, un grup va sortir des de Vilafranca i d'altres des de Barcelona, per confluir a Vallbona de les Monges on teniem reservada una visita al Monastir.

Ens va acompanyar un guia local que en va introduir primer en l'història del Monestir i del poble, per passar tot seguit a visitar el claustre i l'esglèsia del Monestir. Més que fer ara una explicació, us deixem l'enllaç al web de Vallbona per poder aprofundir en tots els aspectes d'interés. 

 

 

Un cop finalitzada la visita, vam anar a dinar a Guimerà. Allí vam tenir una sorpresa al rebre a l'hora dels postres al mestre de Verdú, Joan Luís Tous. Es va presentar amb un munt de documentació sobre el territori de manera que al acabar la seva explicació, vam pensar que valia la pena organitzar un altre sortida per veure Verdú i Guimerà més a fons. 

Per acabar d'arrodonir el dia, a la tarda vam visitar la Cooperativa L'Olivera de Vallbona, on vam seguir l'explicació sobre el projecte social d'integració de persones amb discapacitat psíquica i en situacions socials més desfavorides. 

 

 

 

Xerrada Voluntats Anticipades

Mida de lletra:
Nova activitat dels Jubis
 
Ens plau informar-vos que els JUBIS (docents jubilats del Penedès) organitzem una xerrada de reflexió al voltant del document de Voluntats anticipades (testament vital).
 
En parlarem amb la doctora Àngels Cererols dels CAP de Vilobí i Pacs i presidenta de l'associació Llambrusca de familiars de malalts d'Alzheimer.

Sortida dels Jubis

Mida de lletra:

El grup dels Jubis de Vilafranca  estem preparant una sortida a VALLBONA DE LES MONGES, el dia  23 D’OCTUBRE, DIJOUS.

 

El viatge es faria amb cotxes particular des de Vilafranca. El matí tindríem una visita guiada al monestir i qui volgués, podria participar a la una del migdia en l’hora sexta de les moges.

Després aniríem a Guimerà de la Conca a dinar i a la tarda visitaríem aquest poble.

El preu aproximat de la visita guiada al Monestir és de 10€. (Depèn del número que siguem) I el dinar seria el  menú. Encara ho hem de confirmar.

 

Els que us hi penseu apuntar, ens ho hauríeu de dir Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.abans del dia 17 d’Octubre

 

Us hi esperem!!

Orientacions sobre el Document de Voluntats Anticipades, amb especial esment del cas de patir una demència-

Mida de lletra:

Resum de la trobada organitzada pels Jubis a l’Escorxador el 19.02.2016

 

Ponents:

.- Llambrusca, Alzheimer Penedès, representada per la seva presidenta Àngels Cererols.

.- Comité d’Ètica assistencial de l’Hospital de l’Alt Penedès amb Jelena Mestres, Caterina Farreras i J.M. Padullés

 

No podem triar com naixem però hauríem de poder triar com i quan morim, a menys que tinguem una mort brusca i inesperada. Actualment la legislació espanyola penalitza l’eutanàsia i el suïcidi assistit. En aquest  breu vídeo  de la Fundació Grífols s’hi diu quins països europeus (Holanda, Suïssa són els més capdavanters) tenen aquests temes despenalitzats

https://www.youtube.com/watch?v=44XNFGBGvt0

 

Tenim a la nostra disposició el PADES (Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport), per  enviar-nos professionals al domicili propi  o al centre residencial on estiguem ingressats,  amb la missió de no deixar-nos patir, però no poden ajudar-nos a morir perquè és delicte.

És del tot recomanable lluitar per la despenalització de les pràctiques per ajudar a morir i  evitar l’allargament de la vida en el cas que siguem una càrrega per a les persones del nostre entorn, si no ens podem  comunicar o si estem en unes condicions que considerem indignes. Per ara només ens podem acollir al dret que tenim a l’autonomia per rebutjar tractament i, en un cert sentit, rebutjar aliment.

 

El metge té l’obligació d’allargar-nos la vida. Si volem evitar-ho, podem  deixar-ho dit als nostres fills o una persona que ens representi , però tot és més clar si hem fet un document de voluntats anticipades.

En el cas que patim una demència o la gravetat del nostre estat ens impedeixi manifestar la nostra voluntat, és molt important haver signat abans un document de voluntats anticipades i haver designat un responsable, que és qui alertarà el metge sobre l’existència d’aquest document.

El metge que ens atengui preguntarà si existeix el document de voluntats anticipades i si hi ha un responsable designat, però hem de preveure que no ho faci. En aquest cas, el responsable que hem designat li haurà de dir que aquest document existeix.

També és recomanable dir-ho al metge de capçalera perquè ho inclogui a la història clínica.

 

Els documents queden dipositats en un registre de voluntats anticipades. Es poden fer de dues maneres:

-        Omplint el model que proporcionen a l’hospital, demanant hora prèviament a Atenció a l’Usuari. Es necessiten 3 testimonis que no poden ser familiars (un cunyat, sí). No cal que es presentin, n’hi ha prou que ens deixin els seu DNI. El tràmit és gratuït.

-        Redactant un mateix el document davant el notari  (té un cost d’uns 40 €)

 

D’una manera o d’una altra, és important que hi posem tot el que desitgem, fins i tot coses que ara no són legals (com l’eutanàsia, etc) perquè pot ser que el dia que s’usi el document ja sigui legal.

Per exemple, hi posarem si volem que en determinat moment ens ingressin per ser atesos per professionals i no ser una càrrega per als nostres familiars; si volem que deixin d’alimentar-nos quan hàgim perdut la capacitat de fer-ho per nosaltres mateixos o en el moment que rebutgem el menjar. (El rebuig de l’alimentació es pot considerar formant part del dret  a l’autonomia com ho és el rebuig del tractament).

 

Si som titulars d’interessos econòmics o altres, és preferible mentre encara estem bé de fer un poder a una persona de confiança que no pas deixar que el nostre deteriorament obligui a fer una incapacitació legal.

 

La incapacitació legal demana la intervenció d’un jutge i té un cost més elevat. Si es fa el poder és important incloure-hi la clàusula “que subsisteixi més enllà d’una incapacitat”. (Un poder que no ho posi no serà vàlid i no es podrà fer servir si la demència és evident).

 

Podem obtenir més assessorament a l’Associació pel Dret a Morir Dignament de Catalunya.

 

Conferència de Jesús Mosterín sobre La buena vida y la buena muerte

 

Pel dret a una mort apropiada. Marc-Aureli Broggi

Subcategories