Històriques RELLA

Històriques RELLA

Acte de cloenda del curs 2014-15

Mida de lletra:

Dia 17 de juny “En el supòsit de que hi hagi independència a Catalunya, que hi guanyaria l’Escola ?” Debat presentat per Ignasi Faura, advocat i Àngels Folch mestra. Tots dos de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Declaració per part de RELLA:

Per la seva actualitat hem triat aquest tema de debat. Ens agradi o no, hi estiguem o no d’acord el tema de la Independència de Catalunya és al carrer, a les cases, en moltes converses. Nosaltres com a ciutadanes i ciutadans preocupats, volem, com davant d’altres problemàtiques, informar-nos per debatre i construir la nostra opinió individual. Per triar el que pensem que pot ser millor per la nostra societat i el seu futur.

RELLA no te una opinió sobre el tema ni partit pres, ni el tindrà ni el vol tenir. Només faltaria. Rella és plural. La funció de l’Associació en aquest cas és oferir una tribuna, i sobretot debatre entre nosaltres problemàtiques importants socialment que directament influeixen i influiran en el nostre sistema educatiu. El tema de la independència afecta no només el raonament, afecta també els sentiments i a les històries personals i col·lectives. És per això que quan se’n parla és inevitable barrejar idees, sensacions, pors i il·lusions, que moltes vegades dificulten la conversa. Intentarem que això avui no ens passi. Cal que trobem la forma de discrepar sense atacar-nos directa o subtilment. És bo recordar que tot això es produeix en un context on el que hauria de fer d’interlocutor de les demandes de Catalunya es nega a parlar de res, ras i curt. El govern central com a màxim responsable està tancat amb pany i forrellat. És evident que la situació crispa i que cal buscar sortides. A l’hora de triar ponents ens hem decidit per buscar representants de l’organització transversal potent que treballa a favor de la independència. I en el marc que ens exposaran hi haurà reflexions sobre l’escola. Ells ho tenen clar. L’Ignasi Faura i l’Àngels Folch. Nosaltres agafarem els elements que ens regalin i construirem el nostre debat. Esperem que ens interessi i que en la nostra conversa hi hagi tota la llibertat necessària per fruir de la diferencia i les opinions discrepants. En sortirem tots una mica més rics, segur !

La Junta Directiva A Barcelona 17 de juny de 2015 

Comiat a la Carme Mundet

Mida de lletra:

La Maria i jo us voldríem parlar de la Carme Mundet , membre de Rella, que va morir l’octubre del 2014.

Qui era la Carme?

  La Carme va néixer a Vilanova i la Geltrú el 1950. Vaig coincidir amb ella a l’Institut Verdaguer, a  cinquè i sisè de Batxillerat de Ciències. En  aquella època, a principis dels seixanta, ni a Badalona (el meu poble) ni a Vilanova i la Geltrú( el de la Carme) com tants altres, no hi havia institut de noies. El Verdaguer  està situat al parc de la Ciutadella molt a prop de l’estació de France , i per tant ,els que vivíem a la costa  d’un costat o altre de Barcelona hi anàvem amb el tren. La Carme no va fer Preu  i se’n va anar a estudiar magisteri. En aquest moment  la vaig perdre de vista.

  Ara farà quatre anys  ( juny 2011), hi va haver una demanda  a Rella de voluntariat  per fer classes de català a dones paquistaneses  de  l’Associació Saha del barri Besòs. La Carme i jo vàrem  ser les úniques sòcies interessades en aquesta demanda.

  Rella ens va posar en contacte i ens vàrem trobar per parlar-ne. En veure'ns, al moment ens vam reconèixer amb molta il·lusió com si aquells cinquanta anys no haguéssim passat. Vàrem treballar juntes  i com que ella havia treballat en  una aula d’acollida (jo sempre he ensenyat ciències), portava els materials, m’aconsellava, i em deia el que havia de fer . Aquesta tasca em va omplir una mica el buit que m’havia deixat la meva jubilació, i sense la companyia i l’ajut i els ànims de la Carme jo no l’hauria portat a terme.

De Saha vàrem passar a l’Escola d’Adults on també s’hi va incorporar la Maria. Les classes de català es van ampliar a dones i homes de diferents nacionalitats i la Maria feia, i continua fent, classes de llengua a gent gran del barri.

Malauradament el maig del 2012 ja se li va declarar la malaltia, però  la va superar i totalment recuperada  va tornar a treballar. Al juny del 2014 ens va citar i molt breument ens va dir : “...m’ho he passat molt malament però ara ja sé què he de fer... " . Ens va donar una abraçada, un petó i va desaparèixer. Inútil va ser tornar a parlar amb ella, va desaparèixer del mapa, no contestava ni telèfons ni correus ...., fins que aquest gener vàrem anar a casa seva  i un veí  ens va dir que s’havia mort a l’octubre.

No sabem què va fer la Carme, ni a on era . Suposem que va morir com havia decidit i envoltada de  la gent que més estimava; però nosaltres no ens en vam poder acomiadar i, per això, vàrem aprofitar l’assemblea de Rella per tal de llegir aquestes paraules i fer-li així un petit homenatge.

Carme,  els que t’hem conegut i  treballat amb tu, , no t’oblidarem mai. Que poc va durar la nostra retrobada !

Núria Boixaderas i Maria Altisen

Camino a la escuela

Mida de lletra:

Us recomanen que aneu a veure el documental Camino a la escuela de Pascal Plisson. Es tracta de quatre històries reals, amb un objectiu comú per part dels seus joves protagonistes: APENDRE.

 

Aquí teniu el web oficial de la pel·licula per si voleu més informació.


 

 

Educació per tothom 2000-2015. Fites i reptes

Mida de lletra:

El proper dijous 7 de maig la UNESCO presenta a Barcelona el nou informe «Educació per tothom 2000-2015. Fites i reptes». L'acte, part del llançament mundial de la UNESCO, tindrà lloc a les 18.30 h. al Recinte Modernista de Sant Pau - sala Francesc Cambó (Sant Antoni Maria Claret, 167 de Barcelona, organitzat pel Centre UNESCO de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill. Presentarà l'informe el seu director, Aaron Benavot, que és també catedràtic de Global Education Policy del Departament d'Educació de la Universitat d'Albany (State University of New York).


L'informe permetrà conèixer les polítiques i les pràctiques que han ajudat o obstaculitzat una millor educació per tothom i també proporciona recomanacions clares per ajudar-nos a definir la fita i els objectius de l'educació post 2015.


Passats aquests 15 anys des de l'establiment dels Objectius del Mil·leni, ens trobem en un moment d'inflexió clau. És important que des de Catalunya també participem en aquest debat, que ens sumem a la necessitat de pensar els nous objectius de l'agenda educativa internacional.

Aquesta iniciativa vol debatre quins són els nous reptes de l'educació en el marc de l'agenda internacional, per a reflexionar alhora com tot això interpel·la la comunitat educativa catalana. Els eixos de debat són molts: La necessitat de millora dels processos d'aprenentatge, l'organització del sistema educatiu i la interacció entre els diferents agents, com avaluar el desenvolupament educatiu, i amb quins indicadors, què s'ha de fer per millorar la formació del professorat, i com abordar el canvi imprescindible per a l'èxit de les escoles en entorns de pobresa.

Hi intervindran:

Aaron Benavot, director de l'informe UNESCO Educació per tothom 2000-2015 i professor al Global Education Policy Department of Educational Administration and Policy Studies de la Universitat d'Albany-State University of New York.

Xavier Bonal, professor del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Grup de Recerca "Globalisation, Education & Social Policies" (GEPS) i membre de la xarxa d'experts en Ciències Socials de la Comissió Europea (NESSE).


Marta Soler, professora de Sociologia de la Universitat de Barcelona, doctora per la Universitat de Harvard, directora del Centre Especial de Recerca en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats (CREA) i del Grup de Recerca Gènere, Identitat i Societat.


Antoni Verger, investigador "Ramón y Cajal" a la UAB, membre del Consell de Cooperació al Desenvolupament (òrgan assessor de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament) i del comitè d'assessors internacionals del Right to Education Project.


Moderarà: 
Eduard Vallory, president del Centre UNESCO de Catalunya.


És per aquest motiu que et convidem a participar a l’acte de presentació que és d’accés lliure i gratuït. Si vols assistir de forma presencial, et pots inscriure aquí: 
Inscripció presencial i si vols seguir-ho en directe, et pots inscriure aquí: Inscripció per streaming (retransmissió en línia de l'acte).


Es lliurarà un exemplar de l’informe a tots els assistents a l’acte

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Multilaterals i Europeus de la Generalitat de Catalunya, de la Global University Network for Innovation i l'Obra Social "la Caixa".

 

Trobada nous jubilats de Barcelona

Mida de lletra:

El passat dia 21 de gener, es va fer la trobada de presentació de RELLA als nous jubilats

L'assistència va ser molt nombrosa (prop de cinquanta persones) i van demostrat interès pels grups i activitats

de l'associació.

Volem agrair a tothom la seva participació i esperem haver encoratjat a tothom, per tenir una participació més activa a RELLA

La Junta