Històriques CLectura

Grup Lectura

Club de lectura gener 2016

Mida de lletra:
 
 
El passat dilluns, tots els que vam assistir a la sessió del Club de Lectura vàrem coincidir en que el llibre "El lector del tren de les 6.27h" de Jean Paul Didierlaurent, ens havia agradat molt.
 
És un llibre especial, com un conte. Els personatges molt desclassats però a la vegada estan plens de tendresa, les narracions són seductores. Les històries que explica són dramàtiques, però tractades amb una ironia molt fina.
 
I el final,...és com un conte "happy end".
 
La propera trobada la tenim amb en Mario el dilluns 29 de febrer, un dia molt especial. 
 
El llibre que ens hem de llegir "El beso y otros cuentos" d'Anton Chejov, ha de ser de l'Editorial Edhasa, ja que els contes no són els mateixos en totes les editorials.
 
El Mario ens va dir que podíem llegir un conte diari, ja que només n'hi ha 25, però si més no arribar fins "La dama del perrito", inclòs.
 
Per qui ja s'hagi llegit tots els contes i vulgui avançar la propera lectura "Històries de soldats" d'Ambrose Bierce.
Que tingueu una bona lectura i fins la propera sessió
 
Rosabel

Comentari “El bon soldat” de Ford Madox Ford

Mida de lletra:

 

El passat dilluns 6 de novembre a la segona trobada del curs vam comentar El bonsoldat” del novel·lista, poeta, crític i editor anglès,Ford Madox Fordnascut al 1873 i mort al 1939.

L’obra fou publicada al 1915 després de 10 anys d’elaboració. Està ambientada en l’època immediatament anterior a la Primera Guerra Mundial i aborda el declivi i la dissolució de dos matrimonis amics que en aparença són perfectes -els Dowell i els Ashburnham-.

La novel.la sentimental de l’època victoriana era lineal, els personatges es mostraven tal com eren,tenia també un transfons moralitzant; en canvi en “El bon soldat” ens trobem amb una obra que es pot incloure en “l’impressionisme literari”, que no pretén narrar els fets tal com són; presenta els personatges amb una sèrie de detalls, reaccions, comportaments que terminen per caracteritzar-los per al lector. 

Al narrador d’aquesta novel.la se’l coneix com el “narrador no fiable”, no es tracta d’un mentider, sinó d’algú que per la manera d’explicar i per la selecció dels esdeveniments crea la sospita o la incertesa en el lector; els fets van apareixent ambcontinus flashbacks cronològicament desordenatsamb salts al davant i al darrera a caprici del narrador, que obliga al lector a lligar i relligar tot el que va succeint; té una estructura de narració oral i es desenvolupa de manera aparentment inconexa, com quan un rememora una història.

Per tot plegat, vam coincidir que no era de cap manera una lectura fàcil i que requeria una atenció constant per part del lector, que ens els últims capítols treu l’entrellat de la trama. En aparença sembla que no passi res en el món ociós, benestant i despreocupat dels personatges principals, però poc a poc es va desvetllant el que hi ha darrere de cadascun d’ells: una història terrible de decadència, mentides, enganys, passions, egoisme, destrucció que componen una tragèdia de la vida contada des de les restes del desastre.

Malgrat la dificultat esmentada, la lectura ens va resultar interessant, no només per la història en si, sinó per l’originalitat de la tècnica utilitzada per escriure-la.

Per la propera sessió la novel.la triada és Nèmesi de l’autor nord-americàPhilip Roth

Alicia Plana.  Coordinadora Club de lectura

Barcelona, 8 de noviembre de 2017

Subcategories