Grup Passejades

Grup passejades

Manchester català

Mida de lletra:

El Manchester català – 9/2/17

 

Aquest mes de febrer hem passejat per la ciutat, concretament pel barri del Poblenou on hem fet un recorregut visitant els símbols més coneguts del seu passat industrial: les xemeneies.

Sortint de l’estació del metro de Poblenou vàrem començar el nostre itinerari pel Camí Antic de València on hi ha l’IES Quatre Cantons que té en el pati la xemeneia de la fàbrica de l’electròlisi del coure. Passant per Buigas i Samsó del carrer Marroc arribem al recinte de Can Ricart abandonat durant molt temps i salvat gràcies a les reivindicacions veïnals.

Seguim i al cap d’amunt de la Rambla es troba Can Jaumandreu, recinte aquest sí molt ben restaurat, on hi ha el departament d’Audiovisuals de la UPF i serveis de la Universitat de Barcelona.

Enfilem direcció mar i trobem, pràcticament una darrera l’altra, les xemeneies de Can Framis, actual museu d’art, de la Foneria Giralt, el Vapor Llull i Can Gili Vell aquestes dues últimes fàbriques actualment reconvertides en vivendes i oficines. Estem al costat del cementiri i travessant la Rambla arribem a Can Saladrigas, actualment biblioteca, i de la que, a més de l’edifici, es conserven dues xemeneies, una a l’entrada i l’altra en el pati del casal d’avis.

L’última xemeneia que visitem, al costat del parc de Diagonal Mar, és la més nova i pertanyia a la fàbrica MACOSA empresa constructora de vagons de ferrocarril. A diferència de les altres, està construïda amb formigó, al seu costat s’alça la Torre de les Aigües del Besòs que, al ser dia feiner, no vàrem poder visitar.

De les xemeneies visitades només la de MACOSA està documentada amb fotos i informació sobre la fàbrica i això la posa molt més en valor.

Quatre hores i cinc kilòmetres més tard les 14 persones del grup estàvem al costat de Can Felipa fent el vermut que tancava un matí esplèndid i pensant en la propera.

 

Anna MARCÓ

 

 

    

Carretera de les Aigües_Sant Just Desvern

Mida de lletra:

Ens trobem a l'hora prevista a l'estació dels FGC (10 assistents) i anem fins a Peu del Funicular (bitllet una zona). Les línies que ens porten són la S1 i la S2 i sempre cal pujar als vagons del mig (l'estació del Peu...és petita, el primer vagó queda dins el túnel i el darrer té una sortida estreta i incòmoda).

El funicular et porta fins a Vallvidrera superior però nosaltres baixem a la parada intermèdia, Carretera de les Aigües. Una vegada dins la cabina del funicular cal polsar el botó. En cas de no fer-ho et puja fins d'alt. El temps de parada és curt i cal anar lleugers per sortir (una mica de despistada va fer que tres es quedessin dins, fent el trajecte complet)
Tenim la sort d'agafar un dia amb bon sol i amb poca contaminació i una vegada a Carretera...ja podem veure tot el panorama de Barcelona als nostres peus. Anirem cap a la dreta direcció al Baix Llobregat fins arribar a la plaça Mireia (font de la Mandra i tennis Diagonal). Aquesta primera part de l'itinerari (uns 4 km) és fa per pista molt transitada per altres caminadors i bicicletes, especialment cal tenir cura amb la bicis perquè van a més velocitat i perquè nosaltres anem badant les vistes. A més de la ciutat hi ha unes magnífiques vistes del Tibidabo i de la torre de comunicacions de Collserola i en el camí trobem cases modernistes en bon estat de conservació i bellesa. 
És difícil, però convé no entretenir-se massa  i arribar al mirador, on amb tranquil·litat i seguretat podrem gaudir tot l'espectacle i jugar a endevinar què veiem de Barcelona, l'Hospitalet, Esplugues, Sant Just, el Prat,..., superat el mirador hi ha la pujada més fàcil (pista) al que avui coneixem com Sant Pere Màrtir (ermita construïda el S. XVII, abandonada el 1792 i que durant la República va anomenar-se Puig d'Ossa pel seu antic topònim Monte de Ursa), documentat des de l'any 986 (més info Viquipèdia). Solament dos atrevits volien pujar aquest puig i ho vam deixar per a millor ocasió.
A l'àrea de lleure de plaça Mireia esmorzem i seguim camí a la Penya del Moro. Agafem el sender previst (PR-C-164) per la font de la Beca, però qui guia no troba en sender per travessar la vall de Sant Just i des de l'altra banda vorejar els puigs descrits a la proposta fins arribar a la Penya del Moro.
Seguin la pista arribem a la zona urbana de Bell Soleig i pels seus carrers ascendim fins la Penya (277m) antigament coneguda com Puig Castellar. Les vistes de Sant Just i Sant Feliu de Llobregat són magnífiques. També trobem les restes d'un poblat ibèric de la tribu del laietans i les restes d'una torre de guaita que sembla va ser construïda el segle X quan el Llobregat feia frontera entre la marca hispànica i les terres controlades pels musulmans. La primera documentació de la torre data del S. XIV (més info. Viquipèdia)

Baixem de la Penya amb la intenció d'anar a buscar el tramvia al WALDEN 7, però vet aquí que trobem un bus de S. Just que ens porta fins a Zona Universitària. Ja hem caminat al voltant d'12 km i a nadie le amarga un dulce, ens informen que en tres minut arriba, esperem i l'agafem, ningú es queixa i tots a corre cuita a buscar seient. Ens acomiadem fins la propera a la Zona Universitària.

Isidre Rabadà

Subcategories