Històriques Educació Avui

Mida de lletra:

El debat educatiu no s’atura!

Aquest dimarts el grup Educació Avui ha començat un nou debat sobre Coeducació. Per fer boca i centrar les bases de les nostres converses hem demanat la col·laboració de la Mercè Otero, activista feminista i professora de llatí a Secundària. L’hem convidat a la nostra trobada i ens ha donat pautes molt interessants sobre el tema per començar la feina. A grans trets les seves orientacions han anat en aquesta línia:

Parlar de Coeducació és parlar amb profunditat d’Educació.

La coeducació va molt més enllà de tenir nenes i nens a la mateixa aula, això és el que entenem per escola mixta. Coeducar vol dir treballar per trencar els rols de gènere que fins ara estaven acceptats en la nostra societat i ajudar a construir identitats noves de gènere. No n’hi ha prou de crear noves lleis que sobre el paper semblen agosarades però que en la pràctica quotidiana de l’aula no resolen la problemàtica de fons existent. No es tracta només de fer la xerrada de sexualitat que toca i que normalment la fan persones de fora dels centres. Cal treballar la coeducació a les aules, a les tutories, s’ha d’incorporar al dia a dia en la vida global dels centres ja que és una necessitat transversal. Però per fer aquesta tasca cal la implicació de tot el professorat i partir de la voluntat de generar canvis personals que portin a eliminar els rols discriminatoris que estan tan assumits i que es transmeten inconscientment.

La coeducació s’ha d’entendre com una moneda de doble cara. Per una banda reivindicar la igualtat de drets entre homes i dones i per l’altra valorar la diversitat existent entre els dos gèneres.

Cal visibilitzar la dona en la societat, cal tenir una «mirada violeta» que ens ajudi a veure en profunditat quin és el rol del gènere femení. Però sense oblidar la necessitat urgent de replantejar-nos el rol masculí que tant de temps ha imperat i impera en la nostra societat i és acceptat com a correcte.

Bé, això és només un petit tastet del que ens va dir la Mercè! Ara volem començar el nostre debat i crear opinió. Aprofitem per convidar-vos-hi si el tema us interessa!

I per acabar, en aquest moment que encetem un nou tema ens ha semblat interessant fer un petit resum de les feines fetes pel grup i també de les que n’estem fent el seguiment:

Debat en defensa de l’escola pública

Plataforma de centres, «marees grogues», sindicats, associacions de pares i mares, entitats educatives en defensa de l’escola pública

Participació en la Millora de la Formació Inicial dels mestres (MIF)

Programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres gestionat per la Coordinació Universitària de Catalunya

Participació elaborant propostes per millorar les ponències presentades pel Consell Escolar de Catalunya

Ara és demà”

Procés participatiu de la comunitat educativa catalana impulsat pel Consell Escolar de Catalunya

Congrés per l’Educació Pública 2018

Mida de lletra: