Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Seminari Ramon Llull. Els templers, Ramon Llull i la croada \\\ RELLA
GRUP DEBATS
SEMINARI RAMON LLULL. ELS TEMPLERS, RAMON LLULL I LA CROADA
El passat dilluns 14 de novembre vam iniciar el Seminari Ramon Llull amb la conferència "Els templers, Ramon Llull i la croada" a càrrec de Joan Fuguet, Dr. en Història de l'Art i Carmen Plaza, Dra. en Filologia catalana.Més d'una vintena de persones vam assistir a la xerrada, establint-se un petit col·loqui en acabar. L'opinió dels assistents va ser positiva i vàrem quedar emplaçats per al proper dilluns 12 de desembre en la segona conferència del Seminari "Antecedents ideològics del pensament de Ramon Llull" a càrrec del professor jubilat de Filosofia Salvador Codina.

Us oferim un petit resum del contingut de la conferència.

Els ponents explicaren l'origen de les Ordes militars, en concret de l'Ordre del Temple, la seva organització, participació en la reconquesta de Terra Santa, difusió per Occident i arribada a Catalunya cap a 1130. La seva col·laboració amb els reis en la reconquesta del territori tingué com a resultat l'enriquiment de l'Orde amb la donació de terres que els permeteren acumular un gran patrimoni, testimoni del qual són els nombrosos castells edificats al territori.

D'altra banda, els territoris ocupats pels croats a Terra Santa van ser difícils de mantenir, i finalment cap a finals del segle XIII, l'Orde del Temple s'establí a Xipre on Ramon Llull entra en contacte amb Jacques de Molay, Mestre general de l'Orde. En aquest moment i amb l'esperança de reconquerir Terra Santa s'escriuen diferents "tractats de recuperació" i entre ells el Liber de passagio de Ramon Llull (1292). Per a Ramon Llull la croada material estava al servei de la croada espiritual, és a dir, la conversió dels infidels.

En el Liber de Fine (1305) que Llull dedica al rei Jaume II -hi ha una coincidència d'interessos entre Templers i Jaume II per conquerir el Mediterrani-, planteja la seva estratègia per reconquerir Terra Santa i defensa la unió de tots els Ordes internacionals -Temple, Hospital, Teutònics- amb els nacionals -Calatrava, Sant Jaume-.

La pèrdua dels territoris conquerits a Terra Santa, creà a Occident un corrent de crítiques contra els ordes militars. A començament del s XIV els templers de França són detinguts pel rei Felip IV i com a mesura preventiva, el Papa ordena la detenció dels templers i posa els seus béns sota la custòdia de l'Església. Al 1312 el Papa suprimeix l'Ordre. Tot i que Llull no s'havia posicionat críticament respecte als templers, en l'obra Liber de locutione angelorum (1312) s'alegra de la supressió del Temple perquè creu que al passar els seus béns a l'Ordee de l'Hospital, s'aconseguia el que ell havia proposat en benefici de l'èxit de les croades.