Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari Charlotte de David Foenkinos \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI CHARLOTTE DE DAVID FOENKINOS
El passat 14 de gener ens trobàrem en la primera sessió de l'any per comentar la novel.la Charlotte de l'autor David Foenkinos (París 1974).

L'elecció d'aquesta novel.la respon a la participació del Club de Lectura en una activitat programada pel Grup d'Activitats que ha consistit en la visita guiada a l'exposició Vida? o Teatre? de Charlotte Salomon al Monestir de Pedralbes. La lectura prèvia a la visita ha estat molt interessant pel coneixement que ja teníem tant de la vida de la Charlotte Salomon, com de les circumstàncies que acompanyen, expliquen en part la seva producció pictòrica.


Foenkinos atret per Alemanya i obsessionat per la llengua passa una temporada a Hamburg i Berlín, on visita una exposició d'una desconeguda pintora jueva: Charlotte Salomon. Queda subjugat per l'obra i sent la necessitat d'escriure aquesta biografia novel·lada; per fer-ho ressegueix els llocs on ella va viure a Alemanya, a França on es va refugiar a 1940, i cercant també el testimoniatge de les persones que la van conèixer directament o indirecta. De tota manera, la font principal per escriure l'obra ha estat la informació excepcional que constitueix Vida? o Teatre?, és a dir, e conjunt de pintures autobiogràfiques imbricades amb textos i anotacions musicals que Charlotte Salomon confià a un amic metge, abans de la seva deportació i mort a Auschwitz el 1943 als 26 anys.

En la recreació que fa Foenkinos ens presenta la vida de Charlotte Salomon des de la seva infantesa, la família marcada pel suïcidi, com un destí inapel·lable, l'adolescència, el descobriment de l'amor i de rerefons el nazisme que poc a poc va ampliant la seva influència a Alemanya, modificant greument la vida d'aquesta família jueva.

Charlotte Salomon troba en l'art un via d'escapament a una vida marcada per la fatalitat i el desassossec; descobreix que dibuixar i pintar és una sortida terapèutica a les seves angoixes i passions. I decideix explicar la història de la seva família i la seva pròpia en un conjunt de dibuixos, en l'últim dels quals es dibuixa ella mateixa d'esquena mirant el mar i sobre el seu cos escriu "Vida? o Teatre?", preguntant-se d'alguna manera què és realitat i què ficció en la seva vida.

Trobem diversos temes en Charlotte: la violència en el si de la família; la vida i la mort; la solidaritat; el desarrelament com a resultat de la guerra; el recorregut individual i col·lectiu; el record, la solitud,... exposats en una expressiva prosa poètica o poesia en prosa, en vers lliure, una fase per línia. És molt interessant la reflexió de Foenkinos -que inclou en l'obra- al voltant de les dificultats per trobar la forma idònia del relat:

"Havia de novel.lar la seva vida?
Quina forma havia de prendre la meva obsessió?
Començava, ho provava, i abandonava.
No aconseguia escriure dues frases seguides.
Em sentia aturat a cada pas.
Era impossible avançar.
Era una sensació física, una opressió.
Sentia la necessitat d'encetar línia nova per respirar.
I tot d'una vaig comprendre que l'havia d'escriure així"
(1)

Pintora desconeguda per als assistentes, vam estar d'acord en què era un descobriment interessant i el coneixement de la seva personalitat i circumstancies vitals constituïen una motivació per a conèixer la seva obra. D'altra banda, la novel.la de molt fàcil lectura és original en la forma.

Alicia Plana
Coordinadora Club de Lectura

1 de febrer de 2019(1) Foenkinos, D. Charlotte, Edicions 62, Barcelona 2015 (pàg.69)