Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Resum de la visita a l'exposició de la Charlotte Salomon \\\ RELLA
GRUP ACTIVITATS
RESUM DE LA VISITA A L'EXPOSICIÓ DE LA CHARLOTTE SALOMON
RESUM VISITA EFECTUADA AL MONESTIR DE PEDRALBES.
El passat dijous, dia 24 de gener d'enguany, més d'una vintena de jubilats de Rella vàrem fer la visita programada al Monestir de Pedralbes. Puntualment anàvem arribant i ens situàvem davant del Monestir. Un vent gèlid ens va rebre i tot hi buscant el sol esperàvem amb neguit l'obertura de la gran porta d'entrada al Claustre per sentir-nos amb més confort.

Una vegada a dins la guia ens va explicar una mica d'història sobre reis i reines que van fer possible la construcció dels diferents edificis que formen el monumental Monestir gòtic.

Va ser construït sota el mandat del rei Jaume el Just i molt influenciat per la seva esposa, la reina Elisenda de Montcada, era l'any 1326. Per gestionar-lo se'n feren càrrec la comunitat de les monges Clarisses, que estava formada bàsicament per filles de la noblesa catalana. Cadascuna d'elles aportant el seu dot ampliaren la riquesa del Monestir. Bé, la història la podeu trobar fàcilment. Passejar pel Claustre és tot un privilegi i del tot recomanable.

Passàrem al interior per veure l'exposició de pintura de l'artista Charlotte Salomon (Berlin, 1917 – Auschwitz, 1943). Una pintora jueva alemanya que malgrat morir molt jove, als 26 anys, va deixar una obra extensa amb quasi 800 guixos. Ens va sobtar veure tanta gent interessada en veure l'exposició, tanta gent que feia tenir greus problemes a la guia per fer-se sentir i a nosaltres per contemplar els quadres petits de les vitrines.

La guia ens va fer entendre i viure, amb una explicació detallada, la vida convulsiva de Charlotte, vida intensa i marcada bàsicament per desgràcies familiars, començant, primer, pel suïcidi de la seva mare, i després per altres suïcidis de diferents membres femenins de la família. Ella es refugiaria en el seu art, dibuixant. Hi ho fa com si volgués explicar, cronològicament, acte a acte, pas a pas, la seva vida. Imagineu-vos una adolescent, sense mare però al mateix temps rodejada d'un ambient de cultura i estimada pel seu pare (metge cirurgià) i per uns avis que la contemplaven, però tancada en el seu art explicant la seva vida i plasmant-la d'un color, línia i tècnica dignes d'elogi.

Recomanem la possibilitat de visitar l'exposició, a punt de ser tancada, tot pensant que esteu veient la vida de l'artista.
Charlotte Salomon va ser deportada als camps de concentració d'Auschwitz per ser jueva i on va deixar-hi la seva curta vida.

Montserrat Bastardes (sòcia que ha elaborat aquest comentari)

3 de febrer de 2019