Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari Sortir a robar cavalls de Per Petterson \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI SORTIR A ROBAR CAVALLS DE PER PETTERSON
Comentàrem aquesta novel.la el passat dilluns 27 de maig i en aquella sessió comptàvem amb la col.laboració de l'Arnau Cònsol.

D'entrada, l'Arnau comenta un concepte important en la novel.la: dugnad, que es podria traduir com a "treball comunitari" i que té a veure amb una tradició noruega, i tot i que és una acció voluntària, no remunerada, implica una pressió social molt forta, una mena d'obligatorietat, de la qual és difícil defugir. A Sortir a robar cavalls hi trobem un parell d'exemples, un d'ells clau en l'argument de la novel.la.


Sortir a robar cavalls retrata dos moments en la vida d'en Trond, el seu protagonista. Per una banda la història ens situa el 1999, quan ell té 67 anys i ha decidit recloure's en una allunyada cabana a la muntanya. La solitud buscada només la trenca la companyia d'una gossa i la trobada amb en Lars, un veí proper i antic conegut.

És a partir dels records que li genera la relació amb en Lars que l'autor ens presenta el segon moment del llibre. Es tracta de l'any 1948, quan en Trond tenia quinze anys i va estar amb el seu pare talant arbres durant tot l'estiu per llençar-los finalment al riu i fer-los baixar corrent avall fins la serradora. L'estiu de la seva adolescència, el més important de la seva vida i en què tot va canviar.

Des de la petita cabana on Trond es refugia al final de la vida reflexiona sobre el seu passat, els amics, les desgràcies que va viure en aquell indret, el comportament a vegades estrany i inesperat dels adults, l'amor cap el pare i el patiment al separar-se d'ell.
La memòria juga un paper important perquè tota l'obra és una evocació constant entre el passat i el present de Trond, entre l'adolescència i la vida adulta; i el record de la figura paterna desapareguda, presència permanent en la narració.

I al darrera de la història dels personatges, hi ha l'ombra de la Segona Guerra Mundial, l'ocupació nazi la resistència d'alguns noruecs, que juga també un paper important en l'argument.

Molt remarcable en la novel.la és la Natura que hi és present com un personatge més amb una força colpidora; les descripcions tan minucioses sobre la vegetació, els animals, el vent, la neu, la pluja, el bosc, el riu sempre canviant, com a metàfora de la vida, atrapa totalment els sentits del lector.

Va haver unanimitat en la valoració molt positiva de la novel.la. Vàrem destacar com a temes predominants, el tractament de la paternitat, l'aprenentatge vital, la importància de la memòria, la recerca del sentit de la vida,...també parlàrem de la vida en els països nòrdics i de les diferències amb nosaltres, quan a l'expressió dels sentiments, els vincles amb la família; destacàrem la distància que el protagonista estableix amb les seves filles, quan decideix canviar de residència, traslladar-se a un poblat perdut i no comunicar-ho; la "fredor" no està només en el clima, sinó també en les relacions personals,... per això ens semblava una novel.la trista i melancòlica, plena de coses no dites.

Tots vam estar d'acord en els moments àlgids i impactants de la narració, que trasbalsen emocionalment el lector: la tala d'arbres, la baixada dels troncs pel riu; la crueltat de Jon trencant els ous del niu; les corredisses d'en Trond en l'autobús per apaivagar el dolor al despedir-se del pare; el viatge a Karlstad i el regal del primer trajo, metàfora de la nova etapa, ja com adult i el dubte que ha acompanyat sempre al protagonista "En la realitat el que passa és que no he tingut valor de formular a en Lars la pregunta palmària: ¿Vas ocupar el meu lloc? ¿Vas viure uns anys que pertanyien a la meva vida" (1)

Una novel.la magnífica. Per Petterson, sensible i poètic.(1) Pàg. 203. Petterson, Per, Sortir a robar cavalls, Club Editor, Barcelona, 2016


Alicia Plana
Coordinadora Club de Lectura

Juny 2019