Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari Records del futur de Siri Hustvedt \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI RECORDS DEL FUTUR DE SIRI HUSTVEDT
Fa uns dies iniciarem les sessions del Club de Lectura del curs 2019-2010 amb el comentari de la novel.la Records del futur de Siri Hustvedt.

Tot i que en l'elecció de l'obra a l'acabar el curs passat no vàrem tenir dubtes i ens motivava llegir a aquesta autora de la qual tant es parla darrerament, les opinions de les assistents en la primera ronda d'intervencions van ser força decebedores: complexitat de l'estructura per tant de difícil lectura; monòtona quan a contingut, avorrida, no explica cap historia interessant,…. l'autora es mostra distant, fa excessives al·lusions a altres autors i obres, és un pèl ostentosa.


Després, anàrem matisant i en la tertúlia col·lectiva vàrem ponderar les nostres opinions enriquint com sempre en la discussió les diferents interpretacions o visions que la novel.la ens havia suggerit.

Certament, però, Records del futur és una novel.la complexa pel que tracta i per com ho tracta; té una estructura enginyosa sens dubte. La narració es bifurca en tres línies narratives , traçant diferents camins que a vegades s'intercalen, s'entrecreuen i d'altres no i que a l'inici de la lectura crea confusió en el lector, que intenta descobrir la lògica interna.

D'una banda, la narradora -la pròpia Siri Hustvedt- en la maduresa de la vida troba un diari personal escrit en la seva joventut al final de la dècada dels 70 quan deixa la Minnesota natal i es trasllada a Nova York. Aquí l'autora construeix un relat que parla de la il·lusió de les primeres experiències vitals fora de casa, en un intent d'obrir-se camí en el món literari escrivint la que seria la seva primera novel·la; l'argument de la qual intercala en el diari. El coneixement de joves Intel·lectuals desitjosos com ella d'experimentar li obre un món. A través del seu diari, que la protagonista va comentant i sobre el contingut del qual reflexiona constantment, coneixem la personalitat de la protagonista, les seves il·lusions, la relació amb els homes i el rol que juguen. Cal dir que sempre les dones són mostrades com a lluitadores, fortes i combatives amb un paper molt més destacat que els homes.

Una altra historia paral·lela que s'imbrica en els records del passat és la de la misteriosa veïna Lucy Brite, que augmenta la imaginació creativa de la protagonista i la seva capacitat d'observació, i que en un moment de la narració li serveix a l'autora per fer una dura crítica al rol masculí dominant.

La lectura del diari condueix la protagonista a redescobrir el seu passat, cosa que la porta a qüestionar-se fins a quin punt allò que recorda coincideix amb les sensacions que tenia en aquell moment; o a la inversa, com els records són sempre volàtils, sempre canviants, d'una certesa qüestionable que varia a cada moment, ja que permanentment ens trobem modificant-los, alterant-los, buidant-los d'un contingut per omplir-los d'un de nou, no sempre verídic, no sempre real ni tampoc precís. "El passat és fràgil, tan fràgil com a trencadissos són els óssos amb els anys, tan fràgil com els fantasmes que veiem en les finestres o els somnis que es descomposen al despertar i no deixen res enrere , només una sensació d'inquietud o angoixa, o, menys sovint, una estranya satisfacció" (1) (pàg 23).

La narració es mou entre passat i present i Siri Hustvedt ens parla contínuament de la fiabilitat de la memòria i la veracitat dels records. "Sempre he cregut que la memòria i la imaginació són una mateixa facultat" (2) (pàg 210). Els nostres records són alterats pel nostre present. Així el relat es desenvolupa en tres eixos principals: la memòria, la ficció i la metaliteratura. Hustvedt construeix un relat que va de la ficció a l'assaig i es planteja qüestions sobre el qui som realment.

Ens preguntàrem fins a quin punt l'obra és autobiogràfica, potser les coincidències no van gaire més enllà de les inicials del nom que comparteixen l'autora i la protagonista de certs paral·lelismes vitals. De tota manera, si és l'és o no, no és un fet rellevant.
Acabàrem la sessió força més reconciliades amb l'autora, reconeixent que malgrat tot, havia estat interessant conèixer-la.


Alicia Plana
Coordinadora Club de lectura


Octubre 2019


(1) pàg 23, Siri Hustvedt, Recuerdos del futuro, Ed SeixBarral, Brcelona 1019
(2) pàg 210, idem
Traducció de les cites d'Alicia Plana