Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari Cinc nits de febrer d'Eduard Márquez \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI CINC NITS DE FEBRER D'EDUARD MÁRQUEZ
En la darrera sessió de l'11 de novembre, comentàrem la novel.la Cinc nits de febrer d'Eduard Márquez autor recomanat per l'Arnau Cònsul com un dels grans escriptors catalans contemporanis, tot i ser desconegut del gran públic al mantenir-se allunyat del món mediàtic.

De bon començament tots els assistents vam coincidir en la valoració molt positiva de la novel.la. La intriga de la trama copsa l'interès del lector des del primer moment, tot i la complexitat de l'estructura. Quan a l'estil: austeritat expressiva, prosa senzilla, sòbria, de frases contundents, en el que s'ha eliminat tot el que no és necessari, no hi sobra res; a destacar, el llenguatge on es confonen i dilueixen prosa i poesia.

El protagonista, Lars Belden, després d'assabentar-se de la mort de Sela Huber, la seva antiga amant, que no ha oblidat malgrat el temps passat, decideix entrar en secret en el seu pis per trobar respostes als interrogants que planeixen sobre la seva relació i el final incomprès per a ell. Durant cinc nits, visita l'apartament i descobreix una Sela totalment desconeguda, que el trasbalsa profundament. Sela, obsessionada per preservar la memòria condemnada pel temps, a l'oblit guardava en una habitació secreta testimonis i records de tot: diaris, cartes, regals, cintes de vídeo, cassets amb converses, arxivadors, caixes, fotografies, fins el més mínim detall de la seva pròpia vida i de les relacions amb els seus amants.

Lars Belden i els lectors descobrim de mica en mica, les peces d'un trencaclosques que fa comprensible la vida turmentada de la noia i la seva incapacitat per establir noves relacions després que una d'una d'elles va marcar la seva vida emocional definitivament.

Les respostes que troba Belden tenen a veure també amb altres temes que vertebren la novel.la a més de la importància de la memòria i la seva fragilitat, els límits de la possessió amorosa, fins arribar a la destrucció emocional, i aquí l'autor introdueix els elements de thriller, de misteri que ho envolta tot, i el pes de la culpa que porta a Sela a acabar amb la seva vida.

Novel.la inquietant, que no deixa indiferent el lector; com es va dir en la tertúlia, novel.la d'impossibilitats, d'incomunicació, de solitud. A destacar, l'atmosfera claustrofòbica creada per l'autor amb la reiteració d'uns versos recitats per Sela enregistrats en una cinta, amb la descripció minuciosa dels objectes i mobles que hi ha al pis i que recorden a Lars els moments que hi ha viscut, amb els sorolls quotidians i repetitius de l'escala, del carrer.

Tots coincidirem en què estàvem davant una molt bona novel.la i després de la conversa col·lectiva alguns comentàrem que la tornaríem a llegir per fixar detalls que a vegades en una primera lectura, passen desapercebuts. Ens despertà interès l'autor i parlàrem amb l'Arnau Cònsul de les altres obres d'Eduard Márquez, en vàrem prendre nota per afegir-les a la llarga llista d'obres i autors pendents de llegir.


Alicia Plana
Coordinadora Club de Lectura

Novembre 2019