Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Xerrada sobre gènere i contes a càrrec de Mercè Escardó \\\ RELLA
Xerrada sobre gènere i contes a càrrec de Mercè Escardó \\\ RELLA
Xerrada sobre gènere i contes a càrrec de Mercè Escardó \\\ RELLA
Xerrada sobre gènere i contes a càrrec de Mercè Escardó \\\ RELLA
Xerrada sobre gènere i contes a càrrec de Mercè Escardó \\\ RELLA
GRUP EDUCACIÓ AVUI
XERRADA SOBRE GÈNERE I CONTES A CÀRREC DE MERCÈ ESCARDÓ
La Mercè ha dit: "Educar no és domesticar, és preservar el desig de conèixer"

Aquesta xerrada s'emmarca dins del debat que en aquests moments estem realitzant el grup Educació Avui sobre coeducació. Dins del context dels diferents aspectes que estem posant sobre la taula referent al gènere i la coeducació ens va semblar que el conte tenia una especial importància ja que és el mitjà per excel·lència de comunicació amb els infants i joves així com també una eina essencial per educar la idea que poden tenir de gènere.
La Mercè parteix de la idea que educar és sens dubte despertar un desig de conèixer i que el conte és una eina fonamental que ens ajuda en aquesta tasca educativa.
Dona molta importància al que transmetem i com ho fem quan expliquem el conte. Les sensacions, idees, creences que projectem amb la paraula i com expliquem i descrivim el context i les situacions de la història, donen vida i expliquen com la sentim i vivim des de dins del nostre cor. Alimentem el món interior dels que ens escolten des de contes molt diversos i el mateix conte, segons el dia i el moment en què l'expliquem, pot fer que transmeti idees diferents. Les il·lustracions juguen un paper molt important en la transmissió d'aquestes idees.
El fet que els infants escoltin un mateix conte moltes vegades els aporta noves idees, noves sensacions i noves vivències, fins que arriba el moment que ells mateixos decideixen que volen canviar de conte i suggereixen noves històries.
També cal trencar el tòpic que els contes només són per als nens i nenes, ans el contrari, ens cal treballar-los i explicar-los a moltes edats, infants, adolescents, joves i adults.
El millor conte seria la història de la nostra vida, o millor dit, les històries dels contes que il·luminen parts interiors de la nostra vida.
La sessió ha estat molt amena i interessant, no hem parlat gairebé de com es donen els missatges de gènere en alguns contes, cal dir que els contes explicats a la sessió s'han considerat totalment neutres pel que fa al tema de coeducació. En tot cas és un tema que es podria debatre més exhaustivament.
Carme Graells, grup Educació Avui