Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari Les formes del verb anar \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI LES FORMES DEL VERB ANAR
A finals de novembre reiniciarem les trobades del Club de lectura interrompudes des del febrer passat. Un llarg temps sense compartir lectures, ara ho hem fet recuperant una de les novel·les proposades per l'Arnau Cònsul, Les formes del verb anar de Jenny Erpenbeck. .

La trama de l'obra és senzilla. Richard, reconegut professor universitari de Filologia clàssica acaba de jubilar-se i es planteja què farà en la nova etapa vital que preveu tranquil.la acompanyat de les seves lectures, els seus amics de sempre, les rutines de la vida quotidiana,... una vida confortable, però tot es trasbalsa quan es fa conscient que un grup de refugiats estan acampats davant de l'Ajuntament de Berlín en vaga de fam.

Visita en principi per curiositat el campament a Alexanderplatz i cada cop se sent més interessat en les persones que hi malviuen. Inicia en principi una mena d'investigació amb un grup d'immigrants per conèixer el seu passat, la seva vida en els seus països d'origen, les circumstàncies de l'arribada a Europa i descobreix històries terribles, que com van dir alguns dels assistents remouen el lector, el sacsegen, impossible mantenir-se al marge.

Està molt ben tractada l'evolució de la consciència d'en Richard, primer com observador de la situació en la distància, i lentament apropant-se als immigrants establint finalment forts vincles personals i afectius.

És destacable com Jenny Erpenbeck aconsegueix aquesta transformació de la mirada de Richard i per extensió del lector quan aprofundeix en el coneixement dels immigrants que atrapats en una burocràcia que no entenen i amb la barrera idiomàtica han de lluitar per la supervivència; alhora Richard hi descobreix un món plurilingüe on els nouvinguts parlen diverses llengües i a alguns d'ells els atribueix característiques similars els herois clàssics "Apo.lo", "Hermes", a més coneix a través d'ells trets de les seves cultures que posa en valor.

La novel.la compagina constantment la narració dels fets i les valoracions que d'ells fa el protagonista, amb la qual cosa l'autora no es queda en l'anècdota, ni cau en el sentimentalisme. Com van dir alguns assistents el que es descriu passa a Alemanya, com podria succeir a qualsevol país europeu. Crítica frontal a la Unió Europea i a la hipocresia en general del primer món davant la problemàtica migratòria.

D'altra banda, i com a recurs interessant, la narració es desenvolupa a dos nivells, d'una part la vida privada d'en Richard amb els costums quotidians, de l'altra, el món exterior en el que viuen els immigrants i aquestes dues realitats a vegades marxen en paral·lel, i a vegades s'entrellacen formant una unitat. Aquest joc produeix salts en la narració que deixa perplex el lector i mantén el seu interès.

El final per alguns dels assistents va ser titllat de massa bonisme; fins i tot els amics racistes del protagonista sembla que superen els seus prejudicis i col·laboren en l'acollida dels immigrants. Richard respon a la interpel·lació, però només troba una resposta que és la individual.

A nivell estilístic, l'autora fa servir tècniques diferents: frases llargues de caire filosòfic, que li permeten introduir cites d'autors clàssics -Plató, Ovidi, Tàcit,Sèneca,...- per reafirmar el pensament del protagonista; llistes escrites en cursiva per recollir diverses situacions del dia a dia; una llarga successió de preguntes que es fa en Richard al voltant de les diferències en tots els ordres; la introducció de pàgines en blanc que trenquen la narració.

Quan al títol, en l'original Geben, ging, geganten 'anar, vaig anar, anat' vam parlar del seu significat polisèmic i alhora simbòlic ; el deambular dels immigrants d'un lloc a l'altre sense poder establir un projecte vital. Com molt bé diu l'autora "On va una persona quan no sap on ha d'anar".

Alicia Plana
Coordinadora Club de lectura

Desembre, 2020