Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari L'esperit del temps \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI L'ESPERIT DEL TEMPS
El passat dilluns començarem les sessions de l'any amb el comentari de la novel.la L'esperit del temps de Martí Domínguez (Madrid 1966).

L'autor fa una descripció i reflexió sobre les atrocitats comeses per una gran part de la comunitat científica hitleriana. No explicita el nom en concret del personatge principal però se sap que es refereix a Konrad Lorenz (1903-1989), premi Nobel de medicina el 1973.


Considerem que el títol L'esperit del temps és molt encertat perquè és un resum de la idea base de com una persona normal arriba a fer actes amorals. Reflecteix la transformació d'una societat abocada a una espiral de fanatisme i destrucció.

El personatge principal es mou per l'ambició però també i sobretot perquè creu realment en la superioritat de la raça ària.
Ens fa sentir perplexitat el fet que hi hagi tant de seguidisme dins la comunitat científica. Es fa més fàcil d'entendre que un soldat ras vulgui salvar la pell, però ens costa més de capir en el cas d'una persona de gran cultura. A la novel·la es citen molts altres noms i de diferents branques del saber.

Ens sorprèn l'al·lusió a Darwin per justificar les actuacions.

Reflexionem sobre el paral·lelisme entre el franquisme i el hitlerisme i com en el cas nostre els franquistes van viure el pas cap a la democràcia. També ens preguntem com persones que han comès atrocitats o hi han participat en més o menys grau poden sobreviure als seus fantasmes. Han hagut de canviar els ideals pel dol?

També veiem el paral·lelisme entre el fanatisme Trumpista i el Hitlerisme i com els populismes estan aflorant amb força en diferents llocs d'Europa i ens esgarrifem.

Respecte a la manera d'escriure , veiem que és molt clar i entenedor. No es fa pesat, tot i que hi ha massa reiteracions i pensem que l'autor s'hagués pogut estalviar 100 pàgines. El fet que estigui escrit en primera persona aconsegueix una gran implicació per part del lector.

Pel·lícules que surten: "La Ola", "Camins de glòria" i el llibre Temps de segona ma. La fi de l'home roig de Svetlana Aleksievitx, Raig Verd Editorial

Pel que fa l'autor assenyalem que és director de la molt reconeguda revista Mètode.


Roser Colomer
Club de Lectura

Gener 2021