Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari Idaho d'Emily Ruscovitch \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI IDAHO D'EMILY RUSCOVITCH
Idaho d'Emily Ruscovitch, Ed. Les Hores 2020.

"Potser aviat no recordaré les coses doloroses que en el passat van ser boniques".

Guanyadora del premi Dublin literary Award 2019, Idaho narra la història d'una família assotada per una gran tragèdia, per un acte tan brutal com inexplicable i incomprensible.

La Jenny, la mare de la família, en un dia aparentment tranquil al bosc arreplegant llenya, i sense que res ens pugui indicar un perquè, mata la seva filla petita, la May, d'un cop de destraló. Enmig de la confusió la filla gran, la June, desapareix pel bosc, i mai més tornaran a trobar-la.

Totes les vides quedaran capgirades, la Jenny, a la presó, abatuda per la culpa, sense cap espurna ni desig de viure. En Wade, el pare de les nenes, destrossat pel record i lluitant contra la prematura malaltia que el porta a l'oblit. I l'Anne, la segona dona d'en Wade, la que arriba després de tot allò, i que intenta resseguir el què i el perquè, per comprendre, per ajudar-lo.

No és un relat lineal, l'Emily Ruscovitch estructura la novel·la com un trencaclosques, amb salts temporals desordenats (de1973 fins al 2025), amb la construcció d'històries paral·leles, que aporten alguna llum o sembla que distorsionin. Dosifica la informació de manera que qui llegeix pugui construir el relat. I deixa incògnites... els personatges van afegint detalls, idees, però ells tampoc tenen tota la informació.

I el paisatge, immens, solitari, silenciós, remot, hostil però que els acompanya, els protegeix, com un personatge més, com la vida.
Afegir només el domini del llenguatge, dels girs narratius, de les imatges en una autora (és la seva primera novel·la) encara molt jove.
Us animem a llegir-la, tot i què no és una lectura fàcil, a vegades incòmoda, que t'ajuda a comprendre les múltiples contradiccions humanes.

Montse Minguell
Club de Lectura

Març 2021