Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari <i>El bon soldat</i> de Ford Madox Ford \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI EL BON SOLDAT DE FORD MADOX FORD
El passat dilluns 6 de novembre a la segona trobada del curs vam comentar El bon soldat del novel·lista, poeta, crític i editor anglès, Ford Madox Ford nascut el 1873 i mort el 1939.


L'obra fou publicada al 1915 després de 10 anys d'elaboració. Està ambientada en l'època immediatament anterior a la Primera Guerra Mundial i aborda el declivi i la dissolució de dos matrimonis amics que en aparença són perfectes -els Dowell i els Ashburnham-.
La novel·la sentimental de l'època victoriana era lineal, els personatges es mostraven tal com eren, tenia també un transfons moralitzant; en canvi en El bon soldat ens trobem amb una obra que es pot incloure en "l'impressionisme literari", que no pretén narrar els fets tal com són; presenta els personatges amb una sèrie de detalls, reaccions, comportaments que terminen per caracteritzar-los per al lector.

Al narrador d'aquesta novel·la se'l coneix com el "narrador no fiable". No es tracta d'un mentider, sinó d'algú que per la manera d'explicar i per la selecció dels esdeveniments crea la sospita o la incertesa en el lector; els fets van apareixent amb continus flashbacks cronològicament desordenats, amb salts al davant i al darrera a caprici del narrador, que obliga el lector a lligar i relligar tot el que va succeint; té una estructura de narració oral i es desenvolupa de manera aparentment inconnexa, com quan un rememora una història.
Per tot plegat, vam coincidir que no era de cap manera una lectura fàcil i que requeria una atenció constant per part del lector, que ens els últims capítols treu l'entrellat de la trama. En aparença sembla que no passi res en el món ociós, benestant i despreocupat dels personatges principals, però poc a poc es va desvetllant el que hi ha darrere de cadascun d'ells: una història terrible de decadència, mentides, enganys, passions, egoisme, destrucció que componen una tragèdia de la vida contada des de les restes del desastre.
Malgrat la dificultat esmentada, la lectura ens va resultar interessant, no només per la història en si, sinó per l'originalitat de la tècnica utilitzada per escriure-la.
Per la propera sessió la novel.la triada és Nèmesi de l'autor nord-americà Philip Roth

Alicia Plana. Coordinadora Club de lectura
Barcelona, 8 de novembre de 2017