Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari <i>Les set caixes</i> de Dory Sontheimer \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI LES SET CAIXES DE DORY SONTHEIMER
El passat dilluns 15 de gener a la quarta trobada del curs vam comentar Les set caixes de la novella escriptora, Dory Sontheimer, nascuda a Barcelona el 1946.
L'obra fou publicadael 2014, 12 anys després de la mort de la mare de l'autora, moment en què aquesta troba entre les pertinences de la mare, set caixes amb documentació, fotografies, correspondència que li rebel·laran el passat desconegut de la seva família.


Comentari Les set caixes de Dory Sontheimer
El passat dilluns 15 de gener a la quarta trobada del curs vam comentar Les set caixes de la novella escriptora, Dory Sontheimer, nascuda a Barcelona al 1946.
L'obra fou publicada al 2014, 12 anys després de la mort de la mare de l'autora, moment en què aquesta troba entre les pertinences de la mare, set caixes amb documentació, fotografies, correspondència que li rebel·laran el passat desconegut de la seva família.
Aquesta troballa inesperada de gran valor històric i emocional constitueixen les fonts de la novel.la. de Dory Sontheimer que amb un estil senzill, planer sense floritures retòriques escriu un relat que documenta la vida de la seva família jueva dispersa per Espanya, Alemanya, centre de Europa i Amèrica.
Les memòries de Dory Sontheimer es nodreixen de les cartes dels seus familiars, que acompanyaven documentació històrica: decrets, notícies del moment en què van ser escrites i que l'ajuden a contextualitzat el contingut de les missives. I el moment històric és d'una gran rellevància: l'ascens del nazisme, la guerra i la persecució dels jueus.
A partir d'aquí, l'autora reconstrueix el passat de la seva família, un passat per a ella desconegut que la trasbalsa i l'encoratja a cercar els seus orígens i alhora retre homenatge als seus avantpassats morts víctimes de l'holocaust.
Les set caixes és per això una novel.la molt emotiva, directa en la qual, l'mportant és el contingut, més que els aspectes literaris, tot i que l'autora es mostra hàbil en combinar les fonts originàries -les cartes- amb la reconstrucció dels fets socials i de l'estat anímic dels autèntics protagonistes de la novel.la. els seus familiars.
L'anàlisi de l'obra per part dels assistents va ser com sempre distès i alhora interessant; com d'altres vegades sorgiren comentaris i preguntes al voltant de la novel.la, en aquest cas del context històric, conegut per tots, però no per això més comprensible. Alguns dels assistents es van proposar cercar informació qualificada sobre les causes del naixement i arrelament del nazisme i comentar-ho en la propera sessió.

Alicia Plana. Coordinadora Club de lectura
Barcelona, 16 de gener de 2018