Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari <i>La resaca</i> de  Robert Louis Stevenson  \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI LA RESACA DE ROBERT LOUIS STEVENSON
La Resaca és la darrera novel.la que Stevenson (Edimburg 1850-Samoa 1894) va publicar en vida.
L'acció s'inicia a Papeete, Tahití, en la Polinèsia francesa. El primer paràgraf dóna algunes de les claus de l'obra "Por toda la extensión de las islas del Pacífico, hombres dispersos, de muchas razas europeas, y sobretodo de casi todas las clases sociales, impulsan actividades y diseminan enfermedades. Unos prosperan otros vegetan".


I els tres protagonistes formen part d'aquests últims. Herrick, anglès amb estudis universitaris; el capità Brown nord-americà, alcohòlic que a causa de la seva embriaguesa és responsable de l'esfondrament deu seu vaixell i de la mort dels tripulants i Huisk un "cockney" londinenc, deambulen per les platges enfonsats en la desídia i sense cap objectiu vital, en un trajecte cap a la ruïna.
Un fet inesperat uneix els seus camins quan el destí -sempre present en la novel.la- els ofereix la possibilitat de portar un vaixell, abandonat per una epidèmia, a la seva destinació amb un carregament de cava.
L'aparent oportunitat de fugida és en realitat l'inici d'un camí sense sortida. Les peripècies del viatge deixen al descobert la degradació moral dels personatges i la disparitat dels seus principis. Un quart personatge, Attwater, perdut en un illot desconegut sorgeix com una nova i vana esperança, però que no els hi porta en lloc.
El fatalisme i la desesperança impregnen tota la novel.la sense escapatòria.
Stevenson revel.la la seva escassa estima pels blancs que habitaven les illes del Pacífic, mostrant uns personatges sense possible redempció.
En general, la novel.la per massa crua no ens va acabar d'agradar, tot i que destacarem la recreació de la natura i l'atmosfera claustrofòbica que Stevenson aconsegueix transmetre.

Alicia Plana
Coordinadora
1 de març de 2018