Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
RESUM de la visita a l'Exposició Després de la fi del món al CCCB \\\ RELLA
GRUP ACTIVITATS
RESUM DE LA VISITA A L'EXPOSICIÓ "DESPRÉS DE LA FI DEL MÓN" AL CCCB
El dijous 15 de febrer el Grup d'Activitats de Rella va organitzar una visita a l'exposició "Després de la fi del món" al CCCB, a la qual vam assistir 25 persones.

Ens va conduir una guia amb un discurs ben estructurat que ens va donar les claus per endinsar-nos en la proposta expositiva. L'exposició està formada per una sèrie d'instal·lacions on ciència, art i filosofia dialoguen entre sí per tal de donar una visió original sobre la nostra societat i els efectes de les nostres actuacions al Planeta, i convidar a la reflexió.
L'exposició no es basa en un guió convencional que plantegi les greus conseqüències del canvi climàtic, ordenades temàticament, si no que ens convida a deixar-nos envoltar per un conjunt de diferents instal·lacions temàtiques, cadascuna de les quals ens planteja temes de present i futur: com hem transformat fins ara el nostre món, sobretot a l'actualitat o l'Antropocè, fins a on arriba l'ús i abús de tota mena de recursos a les nostres societats i quines mesures es podrien dissenyar per afrontar el futur.
Sota aquest enfocament, "Després de la fi del món" planteja un itinerari ben estructurat i autoguiat, que s'inicia amb una producció audiovisual provocadora on Kim Stanley Robinson ens presenta la possibilitat de recórrer a la ciència ficció i la creativitat per confrontar els grans problemes als que ens enfrontem, plantejant dues possibilitats: utopia o catàstrofe. A continuació, al llarg del recorregut, diferents artistes amb base científica, que han pensat i especulat sobre aquesta problemàtica, ens presenten diferents enfocaments molt imaginatius on l'art i la ciència es potencien.
A la primera part de l'exposició, dedicada al present, al nostre món tal i com està ara, ens envoltem en instal·lacions creatives que ens mostren com hem transformat la Terra amb les nostres actuacions. I a partir d'aquí, la pregunta: volem seguir com fins ara o volem un canvi? Aquesta pregunta dona pas a la segona part de l'exposició, que es dedica a mostrar possibles situacions futures.
Tota la mostra té una posada en escena molt atractiva, amb diferents espais que ens envolten facilitant la nostra implicació i resposta emotiva. La gran diversitat de recursos expositius, que combinen la tecnologia audiovisual amb l'escenografia, les maquetes o reproduccions, les instal·lacions artístiques... donen com a resultat una proposta molt interessant, que ens incita a reflexionar i pensar sobre els canvis que seran necessaris en el nostre sistema actual de vida per encarar un futur del nostre planeta amb garanties de supervivència per a la nostra espècie.
En resum, una invitació a la reflexió i a la ideació de possibles estratègies que ens podrien portar a un altre model de desenvolupament.

(Aquest comentari l'ha escrit Marcela Chinchilla, simpatitzant de la nostra Associació, que va participar en aquesta visita i a qui li donem les gràcies)