Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Resum de la sortida a Tortosa el dia 16.03.18   \\\ RELLA
GRUP ACTIVITATS
RESUM DE LA SORTIDA A TORTOSA EL DIA 16.03.18
Visita al Call Jueu de Tortosa

Organitzada pels jubis de Vilafranca, el divendres dia 16 de març, vam fer una sortida a la ciutat de Tortosa per visitar el call jueu. El dia fou esplèndid tant per la climatologia com per tots els altres aspectes de la sortida. Ens vam trobar a les 11h al Pavelló firal de Remolins i vam anar cap a la plaça de la Immaculada, on ens vam trobar amb Pilar Cugat, la nostra guia, per començar un recorregut pel call, que ens transportaria durant una estona a la vida que feien els jueus a Tortosa durant l'edat mitjana.

Abans de començar el recorregut Pilar Cugat, ens va explicar una mica en què consistiria la ruta pel call. De sobte va desaparèixer, al cap d'un moment va aparèixer per un carreró ella mateixa, caracteritzada de jueva, s'havia transformat en Blanca la jueva de Tortosa. Amb ella vam iniciar la visita pel call jueu tortosí.

La visita, doncs, va ser teatralitzada, acompanyada de melodies sefardites, que ajudaven a transportar-nos a l'època en què va viure Blanca. Va explicar la seva vida, des del seu naixement fins que marxa de la ciutat de Tortosa amb la seva família a causa de l'ordre d'expulsió dels jueus. Mentre anava explicant la seva vida anava introduint fets històrics, així com la localització de la sinagoga, la carnisseria, el forn de la comunitat jueva... També explicava tots els detalls de la vida quotidiana de la comunitat jueva i la relació que hi havia amb la resta de ciudatans tortosins.

En un moment donat en què explicava els problemes quotidians de la comunitat, un company del grup va ajudar-la en la teatralització. Entre tots dos van escenificar un judici contra un jueu, per endarreriment de deutes, tal com es feia en aquella època. La manera com es feia està recollida en el llibre "Els costums de Tortosa" (primer text jurídic escrit en català).

Vam recórrer tot el call, tant el vell com el nou. Les explicacions de Blanca es podien completar amb uns plafons que hi havia penjats en la paret en els indrets més significatius, acompanyats dels plànols del call.

La visita va ser molt emotiva, el grup col·laborava cantant la tonada d'algunes cançons sefardites. Tothom es va posar una mica a la pell dels jueus tortosins en la seva dissortada història final a la ciutat de Tortosa, fins al punt que Blanca, la jueva de Tortosa es va emocionar molt, i ens va agrair l'interès que havíem mostrat durant la visita i també ens va dir que havia estat molt a gust amb nosaltres. Tot un èxit aquesta sortida!


(Aquest text l'ha escrit Mª Antonia Espasa, que és una sòcia de Rella que va participar a la sortida i que es va oferir a fer-nos un resum ja que és una bona coneixedora de Tortosa. Moltes gràcies Ma. Antònia de part del grup d'activitats!).