Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
El voluntariat de Rella-Granollers tanca un segon curs d'activitats \\\ RELLA
El voluntariat de Rella-Granollers tanca un segon curs d'activitats \\\ RELLA
El voluntariat de Rella-Granollers tanca un segon curs d'activitats \\\ RELLA
El voluntariat de Rella-Granollers tanca un segon curs d'activitats \\\ RELLA
TERRITORI
EL VOLUNTARIAT DE RELLA-GRANOLLERS TANCA UN SEGON CURS D'ACTIVITATS
Aquest curs 2018-2019 és el segon que Rella-Granollers impulsa el Projecte de Voluntariat Educatiu a Granollers, donant continuïtat a la feina que en el seu moment (curs 2012-13) va iniciar el Consell Escolar Municipal de la ciutat.

Des dels inicis, la participació de voluntaris i voluntàries ha estat essencial per a dur a terme, als centres educatius, una gran diversitat de tasques de suport imprescindibles per l'assoliment del compromís educatiu que el conjunt de la societat granollerina tenim amb els infants i adolescents de la nostra ciutat.

Enguany finalitzem el curs amb la participació de 156 persones voluntàries que han volgut contribuït - cadascuna dins les seves possibilitats, amb la seva feina i amb el seu esforç i il·lusió - a fer millor la nostra comunitat caminant per aconseguir una major cohesió social i combatent les situacions d'exclusió social que el dia a dia ens planteja.

Amb aquesta idea d'inclusió i convivència aquest curs hem iniciat una nova tasca de suport de la que n'estem molt contentes. El març del 2018 ens va arribar una demanda que posava de manifest com en són de punyents algunes de les necessitats socials; ens la feia l'Associació granollerina El Xiprer i suposava donar resposta a un bon nombre de persones, nouvingudes a la ciutat, que desconeixien la llengua d'acollida i, en molts casos, calia començar per la seva pròpia alfabetització.

Després de nombrosos contactes, vam arribar a l'acord amb el Consorci de Normalització Lingüística de Granollers d'iniciar aquest treball el curs 2018-19. Des del Consorci de Normalització portarien la part de coneixement oral del català com a llengua d'acollida i Rella-Gr portaria les tasques d'Alfabetització.

Així, iniciat el projecte, aquest s'ha adreçat a persones acabades d'arribar i que per la seva situació lingüística i moment temporal d'arribada no podien accedir a cap altre recurs formatiu reglat de la ciutat.

Durant el present curs han funcionat tres grups heterogenis d'unes 20-25 persones de mitjana, que durant 2 hores a la setmana han fet llengua oral i durant 2 hores més han fet alfabetització, de la que n'era responsable el voluntariat de Rella-Gr. Al llarg dels tres trimestres s'han atès un total d'unes 125 persones i hi han participat un total de 12 voluntaris i voluntàries. Cada trimestre hi ha hagut renovació de grups, per incorporar les persones que han anat arribant constantment i per canviar-les de grup, a mida que anaven avançant.

Els materials utilitzats per l'alfabetització han estat els elaborats per l'Escola d'Adults Els Tarongers, de Mataró. A falta encara d'una valoració definitiva, hem de dir que el grau de satisfacció per part de tots el participants en el projecte és alt. Tot i això aquest curs ha estat experimental i entenem que s'han de fer rectificacions, retocs i adaptacions per al proper.

Un altre punt clau del nostre voluntariat és la Formació. Sempre hem tingut molt clar que calia donar suport i oferir a les persones voluntàries moments per a la reflexió pedagògica i/o moments de formació personal. Amb aquesta idea, els dos anys que Rella-GR ha impulsat el Projecte de Voluntariat Educatiu ens ha acompanyat en la formació l'Anna Sellarés Cirach, agent d'igualtat de gènere de l' Ajuntament de Granollers i s'han organitzat unes sessions sobre qüestions de gènere i coeducació.

Hem volgut vincular la formació a qüestions de gènere perquè entenem que la identitat de gènere-sexe es construeix, com totes les altres facetes de la identitat, vivint en societat, cosa que implica que tota persona és un agent educatiu, que té el seu paper en la transmissió d'uns o altres valors.

El sexe-gènere explica moltes de les desigualtats més evidents de la nostra quotidianitat. La discriminació de gènere sol anar associada al sexe. El gènere és binari però no pas el sexe i això fa més complex tot acte educatiu, que ha d'atendre la persona en totes les seves dimensions i ha d' acompanyar cada infant en el seu creixement personal, sense classificar-lo en categories preestablertes.

La formació d'aquest darrer curs ha portat per títol Desfent la teranyina del gènere. Amb aquesta activitat hem intentat iniciar un procés de presa de consciència sobre els obstacles que hauríem de trencar per superar un model educatiu que encara transmet rols molt marcats i diferenciats en allò que n'anomenem gènere binari, home-dona.

L'activitat es va desenvolupar en dues sessions. A la primera es va fer una lectura i anàlisi de contes i novel·les que permeten entendre aspectes fonamentals vinculats a la coeducació. En la segona sessió es va plantejar una dinàmica de treball en grups afins (professorat de secundària, mestres de primària, voluntaris) per tal extraure idees aplicables després a cada situació real.

Algunes de les reflexions que es van fer en les sessions de formació ens porten a constatar que les expectatives de l'escola i les de la família no són coincidents, que cal superar la mirada que tenim, carregada de prejudicis i d'estereotips, que hauríem d'aprendre a analitzar els fets des d'una perspectiva crítica que eviti la marca de gènere i alhora augmenti el nostre nivell de consciència sobre com es construeixen les identitats de gènere i sobre quin és l'impacte que tenen sobre les relacions i sobre els resultats educatius.

També es va posar de manifest que qualsevol canvi, que aposti per una educació no negada i que vetlli per la no-reproducció d'esquemes androcèntrics, s'ha d'introduir des del naixement, potenciant en la primera infància l'educació emocional i afectiva, clau per reforçar identitats autònomes i responsables. Finalment el grup assistent manifesta que cal donar major visibilitat a les dones, emprar llenguatge inclusiu i atendre molt bé allò que passa en espais i temps fora de l'aula (patis, menjadors, sortides, etc.), per tal de poder fer intervencions adequades que evitin la segregació que s'hi dóna.

A diferència del curs passat, la formació no s'ha adreçat únicament als voluntaris i voluntàries. Aprofitant les reunions de directors, es va exposar l'objectiu de la formació al centres de Primària i Secundària de la ciutat i entorns i es va convidar als centres a dir-ho a mestres i professors i a facilitar-ne la seva assistència. Considerem que aquesta experiència ha estat molt positiva tant pel nombre d'assistents com per la seva repercussió. L'assistència de persones docents i la constatació que tenim més prejudicis que no ens pensem, ha fet que alguns centres (de moment tres) hagin demanat, de cara al curs vinent, formació sobre aquesta temàtica.

Finalment l'últim acte de Rella-Gr del curs 2018-19 ha estat l'Acte de Reconeixement al Voluntariat Educatiu que va tenir lloc el passat dia 13 de juny a Can Jonch. Aquest és un acte entranyable que es repeteix any rere any i que serveix per fer un petit reconeixement a totes aquelles persones que durant el curs han trobat la manera de regalar part del seu temps als altres, en un acte de generositat que, us ho assegurem, es veu plenament compensat amb el benestar que genera veure el somriure de l'altre i el sentiment de compartir i sentir-se útil.

Com sempre, l'Alcalde de la ciutat i el Regidor d'Ensenyament van entregar els diplomes als voluntaris i a les voluntàries. L'acte va acabar amb un moments musicals a carrer de Pol Moreno (piano) i Arnau Valls (saxo i veu), exalumnes de l'Escola Pia, que van interpretar la cançó All you need is Love dels Beatles i versionar altres cançons dels mateixos Beatles, com per exemple Imagine.

Ens retrobem al setembre!

Equip Rella Granollers