Comentari i valoració sobre la TROBADA SOBRE VOLUNTARIAT EDUCATIU VIRTUAL feta el dimecres 2 de desembre de 2020 per mitjà de la plataforma Zoom.
Per + informació veure aquest
enllaçTrobada virtual sobre voluntariat a RELLA
El dimecres 2 de desembre ens hem trobat virtualment tres entitats que tenen projectes de voluntariat i sòcies de RELLA interessades en el tema .Aquest estiu i degut sobretot a les circumstàncies de la pandèmia, el grup de voluntariat de RELLA conjuntament amb diferents socis vàrem participar en projectes de diverses associacions que sobretot tenien per objectiu treballar des del voluntariat amb alumnes i famílies vulnerables. Això va permetre que durant aquells dies i en el context del COVID19, ens poséssim en contacte amb l'administració i amb moltes entitats que treballen en diferents aspectes del voluntariat.
Continuant aquest treball i veient que les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia seran importants, vàrem organitzar la xerrada. De diferents entitats que estàvem en contacte aquestes tres tenien, amb temps i disponibilitat, es van oferir a participar en la trobada.
El nostre objectiu era que les sòcies de RELLA tinguessin de primera mà, amb els propis protagonistes la informació necessària per acabar-se d´engrescar per fer aquesta tasca tant important que considerem és per nosaltres el voluntariat social.
Després de fer les presentacions i explicar els motius de la trobada per part de l´Encarna, responsable del grup de voluntariat de RELLA, ha intervingut en primer lloc l´Adrià Jurado, director de l´Associació Educativa Integral del Raval (AEI Raval),l´entitat funciona com un Centre Obert, acompanyant a infants i, adolescents i joves al llarg de tota la seva escolarització obligatòria i post-obligatòria, dels 3 als 18 anys .Ho fan amb una proposta de suport a l´escolarització, de prevenció i educació per a la salut, amb l´organització d´activitats de lleure educatiu, l´educació en valors, l'acompanyament emocional i d´habilitats socials. No oblidem que estan en el Raval i la seva tasca està centrada a ajudar a alumnes nouvinguts i/o amb risc d´exclusió social. Defensen el voluntariat virtual(sempre en funció i les possibilitats del voluntari-a) i d´aquí que vulguin col.laborar amb RELLA ,reforç escolar en general , de conversa i aprenentatge i comprensió de la llengua.
.
En segon lloc intervé Fàtima Avilés, tècnica del Programa LECXIT de la Fundació Jaume Bofill i en Lluís Mir,responsable del Projecte La Fàtima ens comenta que el programa de LECXIT té per objectiu incrementar l´èxit educatiu dels infants a través de la millora de la comprensió lectora ,mirant de garantir que els nens i nens que acaben la primària als 12 anys ,tinguin un nivell de comprensió lectora que afavoreixi el seu desenvolupament educatiu i social ,gràcies al compromís d´una xarxa social, formada per escoles, biblioteques i entitats socials amb la implicació del voluntariat que impulsen el projecte .L´activitat principal consisteix en un espai
de lectura setmanal on nens i nenes de 4 art a 6è de primària comparteixen moments de conversa i de lectura amb persones voluntàries. Ens diuen que poden participar de dues maneres o bé com a voluntària de LECXIT de manera telemàtica .Ells ens proporcionarien els materials i recursos o bé com a impulsors del programa a aquells centres educatius, biblioteques o associacions que tinguem un vincle proper, també amb propostes de com fer-ho.
En tercer lloc Ma Jesús Comelles i Carme Bosch ens fan cinc cèntims del que és el projecte XEC3,Xarxa d´Expertesa per a la Construcció de Coneixement Compartit .El projecte pretén la col·laboració de la gent gran en la mentoria de treballs de recerca de batxillerat ,cicles o graus, aportant el seu saber i la seva expertesa. .És un treball multigeneracional entre joves (alumnat) generacions intermèdies (professorat) i sèniors (persones jubilades).La mentoria dels treballs, suposa orientar i acompanyar a l´alumnat en el contingut del tema a tractar, en col.laboració amb el professorat tutor del centre educatiu.
S´ha obert un torn de paraules .La reunió ha durat un parell d´hores i tothom ha quedat molt content. Ha valgut la pena. Erem 18 persones,alguna s´havia excusat.
Un cop acabat l´acte i agraint un cop més l´assistència dels ponents, el grup de voluntariat hem fet una primera valoració que us la fem arribar a les sòcies de RELLA:
1.- Val la pena organitzar aquests tipus de trobades virtuals, on s´està en contacte directe amb els protagonistes d´aquestes entitats de voluntariat social, per escoltar el seu projecte i i les seves propostes en directe i contrastar dubtes i informació
2.- En el context del COVID19, i creiem per un temps encara bastant llarg, reivindiquem el voluntariat virtual, més que mai, per arribar a sectors de la població que més ho necessiten, i contribuir en la mesura del possible ,a que no quedin despenjats del dret d´una educació de qualitat, com la resta.
3.- Agrair un cop més la presència d´aquestes entitats, per poder treballar amb elles i treballar conjuntament amb les respectives administracions ,Departament d´Educació, ajuntaments, consells comarcals....amb l´objectiu de valorar i impulsar la tasca del
voluntariat, tant ric i divers que existeix en el nostre país. Sobretot en aquests moments tant difícils.
4.- Un cop més animar a les nostres sòcies que tinguin una mica de disponibilitat i ganes a participar en aquestes experiències, que ho facin, per què creiem que així també contribuïm a fer des de la nostra entitat una societat més justa i solidària.
Recordar que en la nostra web estan les adreces de les diferents entitats i la de la nostra coordinadora Encarna Alemany per si voleu consultar-li alguna qüestió al respecte.
GRUP DE VOLUNTARIAT DE RELLA
2 de desembre de 2020.