GRUP PASSEJADES
EXCURSIÓ AL TURÓ DE SANT PERE MÀRTIR I VALLVIDRERA PASSANT PER LA CARENA (2,5 H SENSE PARAR, NOSALTRES EN VAM ESTAR 3,5H)
Hem anat dos diumenges a Sant Pere Màrtir. Ens agrada molt anar-hi perquè des de dalt hi ha molt bones vistes i et dona una sensació d'alliberament.
Des de la zona Universitària (parades L3, L9, autobús 33, 7), davant d'Empresarials, per la Diagonal, ens dirigim en direcció sud cap al Parc de Cervantes i travessem el roserar amunt per anar a parar a l'avinguda d'Esplugues. Des del Parc Cervantes ja es veu al fons Sant Pere Màrtir.
Travessem l'Avinguda d'Esplugues i prenem a l'esquerra el Passeig de Sant Joan de Déu en direcció a l'hospital. Al primer carrer a la dreta girem amunt passant per diverses instal·lacions de l'hospital, i anem a trobar, a la dreta, el carrer Tenerife. Agafem aquest carrer i anem pujant les escales que ens deixaran al Camí de Finestrelles.
Llavors tirem a la dreta fins a trobar un trencall a mà esquerra, el camí de carena (direcció Passeig de les Aigües-Sant Pere Màrtir).
Prenem el corriol amunt i ens anem enlairant, deixant el barri de Finestrelles i l'hospital al nostre darrere cada vegada més petits, i acostant-nos a poc a poc al Mirador dels Xiprers, a la confluència amb el Passeig de les Aigües.
Des del mirador veiem tota la plana del Baix Llobregat i Barcelona. A l'altra banda del Passeig de les Aigües hi ha un corriol que ens indica Sant Pere Màrtir, continuant per la carena, i el seguim fins ser dalt del cim (389 m).
Al turó veiem les antenes, la bateria antiaèria, la torre de vigilància i les poques restes de l'antiga ermita de Sant Pere Màrtir (1610) que després es va convertir en castell i va ser enderrocat a la guerra del 1936. Des del turó és contemplen unes magnífiques vistes de Vallvidrera, el Tibidabo, el Puig d'Olorda, Barcelona i el Baix Llobregat. Si fa un dia clar també es veuen Montserrat i la Mola de Sant Llorenç del Munt.
Després continuem la ruta per la carena cap a Vallvidrera. Prenem el camí que baixa de manera pronunciada fins al Coll del Portell, des d'on podem agafar un caminet a la dreta per pujar en un no-res a una cota molt propera, i llavors continuem per la pista forestal cap a Santa Maria de Collserola, pujant pel corriol de la dreta que ens condueix a l'oratori.
Des d'aquí anem a buscar les escales que ens permeten accedir a la gran esplanada i ens dirigim en diagonal cap al camí que neix en un dels racons per pujar, seguint les indicacions, fins al proper Turó d'en Corts (390 m).
Baixem del turó per un corriol que baixa directament pel bosc cap a l'esplanada de Santa Maria de Collserola i reprenem la pista a l'esquerra fins arribar al Mirador del Turó d'en Corts.
Des del mirador anem a la carretera, la seguim uns metres pel voral a la dreta i quan veiem un carrer a l'altra banda de la calçada que puja (carrer del Mont d'Orsà) l'agafem, passem per la plaça de les Basses d'en Barral i seguim pel carrer pujant i després baixant fins arribar a la plaça de Vallvidrera, centre neuràlgic d'aquest barri barceloní de muntanya.
Travessem la plaça i a mà dreta, entre unes vivendes, surt la Drecera de Vallvidrera, que a través d'escales i creuant pel Passeig de les Aigües, ens portarà fins a la carretera de Vallvidrera, al costat del Col·legi Montserrat i de l'estació Peu del Funicular, al barri de Sarrià. També es pot baixar a Sarrià agafant el Funicular de Vallvidrera que surt cada 10 minuts en direcció a Barcelona. El funicular està pujant unes escales que hi ha davant de la plaça i arribes a una altra plaça en que hi trobes l'estació del funicular.
Rosabel Casajuana