Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
NOU ARTICLE AL BLOG DE RELLA D'EL DIARI DE L'EDUCACIÓ 05-02-21 \\\ RELLA
+ FOTOS
NOU ARTICLE AL BLOG DE RELLA D'EL DIARI DE L'EDUCACIÓ 05-02-21 \\\ RELLA
NOU ARTICLE AL BLOG DE RELLA D'EL DIARI DE L'EDUCACIÓ 05-02-21 \\\ RELLA
BLOG DE RELLA
NOU ARTICLE AL BLOG DE RELLA D'EL DIARI DE L'EDUCACIÓ 05-02-21
Article del nostre company Robert Escribano sobre "El MMACA, un museu de matemàtiques on les matemàtiques entren per les mans"

Veure l'article aquí

El MMACA, un museu de matemàtiques on les matemàtiques entren per les mans

-Coneixeu algun museu de matemàtiques? -Existeixen? -Sí, però n'hi ha pocs! El més famós és el Museu Nacional de Matemàtiques de Nova York (MOMATH) www.momath.org. També, i de no tan grans n'hi ha alguns a Europa: el Mathematikum a Giessen, Alemanya, i el Giardino d'Archimede a Florència, Itàlia. A Catalunya tenim el MMACA a Cornellà de Llobregat des de de fa 7 anys, i a l'Aragó, el Museo de Matemáticas Monasterio de Casbas des del 2019

Molt abans que el MMACA s'instal·lés a Cornellà, es va constituir al 2006, L'Associació per Promoure i Crear un Museu de Matemàtiques a Catalunya. L'entitat estava formada per un grup de professors que des de feia anys utilitzava a les aules materials manipulatius i explicaven les matemàtiques de forma més directe, basant-se en el contacte personal i el descobriment. En aquesta associació es van unir més tard i amb el temps, altres docents pertanyents a diferents associacions de professors de matemàtiques de Catalunya amb la finalitat d'intercanviar experiències i materials. D'aquí va sorgir la necessitat de tenir un espai per poder posar-los a l'abast de tothom. Es va començar fent exposicions itinerants i a buscar espais on poder fer estades llargues, a fi d'assolir l'objectiu final de l'Associació: crear un museu de matemàtiques. Vuit anys més tard, es va aconseguir tenir una exposició permanent al Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, que fou l'embrió de l'actual MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya) i el 2014 es consolidà com a Museu. D'això ja fa set anys.

Els objectius del Museu són estimular i divulgar una imatge positiva de les matemàtiques, apropant-les a les persones mitjançant experiències interactives i activitats manipulatives. Es pretén que amb els materials que posem a l'abast dels visitants, ells puguin resoldre reptes i tenir la satisfacció d'haver trobat solucions.

El Museu està adreçat a tot tipus de públic. En els diversos mòduls hi ha diferents reptes que fan pensar, que sorprenen i que fan imperativa la manipulació i la prova. En trobar la solució el visitant té la sensació de "ho he fet", "he pogut" i així perd la por. Un dels objectius principals d'aquest Museu és la de contribuir en fer perdre la por a les matemàtiques. Endemés el 95% dels materials i objectes del Museu són d'origen artesà, fets amb fusta i amb dissenys molt acurats.

La part més visible del MMACA és l'exposició permanent al Palau Mercader de Cornellà de Llobregat i les activitats per grups escolars que fins a la pandèmia la visitaven. El 2020 van passar pel Museu l Museu 35.000 escolars. El MMACA també organitza exposicions itinerants (43 realitzades des de 2008), i participa en fires, festes de la ciència, congressos, publicacions i altres esdeveniments propis de la comunitat matemàtica catalana, espanyola i internacional en l'àmbit de l'educació i la divulgació de les matemàtiques.

El Museu no vol suplir en absolut la part reglada i curricular que es fa a les aules, de fet, allò que es pretén és obrir altres portes per tal que després el professor/a les utilitzi i gestioni. Per prolongar la visita dels escolars al Museu, s'ha elaborat un material manipulatiu: 5 maletes de material MMACA, cadascuna d'elles de 20 a 25 mòduls ( Geometria, Estratègia, Estadística i probabilitat, i Càlcul); maletes per primària i per cicle superior de primària i ESO; i també la maleta de "La petita exposició portàtil del MMACA".

El Museu va molt més enllà, no és exclusiu pels escolars, està pensat per un públic generalista i el seu contingut és allò que es denomina matemàtica informal que no té com objectiu ensenyar o treballar les matemàtiques sinó utilitzar les situacions per jugar i per tocar les matemàtiques: "les matemàtiques entren per les mans"

Lemes del museu:
Prohibit no tocar
Les matemàtiques entren per les mans
Les matemàtiques són a tot arreu
Hi ha dos tipus de persones: les que els agraden les matemàtiques i les que no saben que els hi agraden les matemàtiques

Amb el confinament ens ha calgut adaptar-nos. Vam haver de tancar les visites escolars i com a conseqüència vam haver de fer un ERTO als nostres estimats educadors/ i fer altres propostes als nostres socis, amics i públic. Vam produir una sèrie de vídeos amb activitats i reptes per a tota la família (matemàgia, construccions geomètriques, reptes numèrics, etc.) que estan disponibles al nostre canal de YouTube; i també hem recuperat antics reptes anomenats #Enigmmacas, i n'hem fet difusió a les nostres xarxes (Twitter, Instagram i Facebook), tot amb l'objectiu de continuar mantenint el contacte amb els nostres seguidors. Per altra banda, les xerrades habituals de molts dimecres es van transformar en noves iniciatives com un cicle de 5 xerrades internacionals online de divulgació matemàtica de temes molt diversos des de un enfocament lúdic i recreatiu, a càrrec de matemàtics estrella.

En començar aquest curs i veure la impossibilitat de tornar a les visites presencials, s'ha programat "el MMACA també va a l'escola" i hem portat als centres educatius materials per realitzar tallers. L'oferta és àmplia, variada i adaptada a cada nivell i a les necessitats dels centres (Conte sobre el triangle i el quadrat, Descobrir la geometria, Tangram, Fer màgia amb les mates, Cúpules de Leonardo, Puzzles polièdrics…Fins a 11 propostes diferents )

L'exposició permanent adreçada al públic en general, es pot visitar els diumenges al matí (en tres torns) i dimecres a la tarda, d'acord amb les restriccions que imposa la normativa sanitària. La visita és gratuïta.
Què hi trobareu? A la planta baixa la sala Montessori pels més petits i a la segona planta, un seguit de sales que darrere els seus noms hi ha tota una declaració d'intencions: les sales Emma Castelnuevo (miralls, calidoscopis, il·lusions òptiques), la Martin Gardner (Pitàgores, disseccions, corbes, pol·liedres, fórmules inductives) ; la Polya (geometria, empaquetaments, pont de Leonardo, enrajolat de Penrose); la Puig Adam (estadística, probabilitats), i la sala Eratòstenes ( planeta Terra). (1)Tot i així, per qui no s'animi a fer una visita presencial, pot fer-ne una de virtual ideada per l'ànima de la prova Cangur, el matemàtic Antoni Gomà: Tancats al MMACA https://www.cangur.org/escape/

Però els projectes no es fan sols. Se us convida, des d'aquí a col·laborar amb el MMACA. Podeu ser amics del Museu fent una donació mínima i si a més, voleu col·laborar amb el vostre treball voluntari us podeu fer socis. Hi ha molt a fer, moltes iniciatives en les que podreu ajudar, no cal tenir formació matemàtica, es pot col·laborar en molts àmbits: didàctic, informàtic, artístic, audiovisual, recerca de finançament, comunicació...

Últim: el MMACA conmemorarà el proper diumenge dia 7 de febrer el seu 7è aniversari amb "La Marató del MMACA; 12 hores de divulgació matemàtica". En directe al canal de Youtube del Museu https://www.youtube.com/mmacaCAT

Robert Escribano

(1) Antoni Gomà té un dossier-guia per visitar el museu que va fer per una cloenda del concurs problemes a l'esprint que us pot ser molt útil per visitar el museu o preparar una visita amb els alumnes

https://mmaca.cat/docs/guiesd/dossier-tot_toni_goma.pdf

https://mmaca.cat/docs/guiesd/dossier_Goma_sala_puig_adam.pdf