Aquí teniu el comentari de la novena trobada de: "EL TEMPS VIRTUAL A RELLA" sobre la
RELECTURA GRIEGA DE LA DEMOCRACIA feta per
Pedro Olalla des d'Atenes i que va organitzar el Grup de Debats.
Lluís de la Fuente del Grup de Debats de RELLA, ens dona la seva visió sobre la xerrada de Pedro Olalla
Veure el comentari
aquí
COMENTARI SOBRE LA XERRADA DE PEDRO OLALLA SOBRE LA RELECTURA GRIEGA DE LA DEMOCRACIA
"La democràcia es una concreción revolucionaria y natural de la convivencia del hombre que siempre ha navegado a contracorriente del poder establecido". Pedro Olalla ens introdueix en aquest concepte i, des de l'inici, ens remarca el caràcter deontològic que hauria de tenir, és a dir, el que ha de ser la democràcia. Pretén fer una relectura d'aquesta idea remetent-se als orígens, fa més de 2400 anys, en la Grècia clàssica.
Així doncs planteja la idea primigènia de democràcia en el món grec oferint-nos una imatge molt acurada del que era en aquell moment i, sobretot, com es desenvolupava en la pràctica política i com implicava a qualsevol ciutadà en la seva execució. Per contrast, analitza la democràcia del present destapant moltíssimes anomalies que no quadren en absolut amb el concepte. I, per sobre de tot, remarca la flagrant violació dels principis bàsics de la democràcia, que són el bé comú i, associat i íntimament relacionat amb aquest, l'aspiració a la igualtat entre tots els ciutadans. Ara el bé comú és el bé d'uns pocs que acumulen la riquesa del món i la igualtat és una desigualtat generalitzada que s'estén per tots els racons del món.
Exemplifica aquesta degradació de la democràcia revelant com es concreta de manera especial en la Grècia present i també en la resta del món. Són els més forts, els poders econòmics, els que sota el paraigües d'una democràcia formal, però no autèntica, controlen els poders polítics i subordinen al ciutadà.
Hem perdut definitivament la idea de democràcia autèntica, aquella que vetlla perquè el ciutadà sigui el protagonista de gestionar el bé comú en busca de la igualtat? El Pedro Olalla apel·la a aquesta tornada als orígens en busca d'aquesta deontologia –el que ha de ser- que ens marqui el camí per a recuperar el nostre protagonisme.
Lluís de la Fuente
GRUP DE DEBATS