Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari La terra impura de Melcior Comes \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI LA TERRA IMPURA DE MELCIOR COMES
Comentaris sobre el llibre Sobre la terra impura de Melcior Comes (Sa Pobla, Mallorca 1980)

És el primer cop que ens veiem presencialment durant aquest curs i ens trobem al pati de casa de l'Angelina a Sant Just. L'Arnau Cònsul ve acompanyat, per sorpresa nostra, de l'autor. L'Oriol porta uns rams preciosos per l'Angelina, en Melcior i l'Arnau. Oh sigui que comencem la sessió ben acompanyades i amb molt bon ambient. Trobem a faltar l´Alícia, la nostra coordinadora que no ha pogut venir.

L'Arnau comença la sessió comentant que la novel·la és comparable a les de Dickens i Franzen. Retrata una família i a través d'ella un món.

Opinions nostres:

Hi ha molta coincidència en dir que un dels aspectes més interessants és la manera de narrar. No és lineal, va fent ziga-zagues. També n'hi ha sobre el fet que hi ha molt sexe, potser massa. I també en el fet que el paper de les dones que hi surten no és gaire galdós. La tipologia de dona que se n'escapa és la Coloma amb qui moltes de nosaltres empatitzem més.

És la història de dos amics que s'estimen i odien alhora. Retrata una Mallorca que s'ha enriquit amb el franquisme. Els personatges se'ns fan antipàtics tot i que sabem que existeixen. Hi ha qui li recorda Els pilars de la terra. Les relacions personals són totes molt tèrboles i interessades. El desenllaç és com una tragèdia grega.

Comentaris de l'autor:

Retrata un món masclista, certament no és una novel·la de dones. Ell ha conegut aquest món de les empreses de sabates en transformació i tancament i també el tipus d'homes i dones que surten a la novel·la. També la figura de l'escriptor mallorquí que arriba a Barcelona. Als dos amics de petits la vida els separa i es retroben.

El final sí que és impactant. Havia de tenir un altre capítol que no el va acabar fent.

La metodologia d'escriptura que utilitza és la planificació exhaustiva de cada una de les parts. D'aquesta manera s'és molt més productiu. En aquest cas va acabar traient moltes pàgines.

Hi ha la pretensió de voler fer la "competència" a Bearn de Vilallonga.

Ens diu que no pot escriure sobre coses que no coneix, els temes se li acaben imposant. Escriu i reescriu i anar fent.
Està escrivint i la té avançada una novel·la sobre un empresari català que acaba corrompent un polític mallorquí. Ens diu que retratar la gent bona no és tan novel·lesc. Diu que aquesta nova creació és el mateix però més ben fet.

Cloenda:

L'Angelina ens obsequia amb coca, xocolata i cava i així acabem de parlar del món de la novel·la.
En acabar anem a conèixer la llibreria de l'Arnau i la Silvana, quin goig! Ens proveïm de llibres i l'Angelina i la seva parella ens acompanyen a Barcelona. Hem tingut el goig de gaudir d'una tarda extensa i intensa. Bon estiu!

Roser Colomer
Club de Lectura

28 de juny 2021