Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
comentari Quartet de Tardor  Bàrbara Pym \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI "QUARTET DE TARDOR " BÀRBARA PYM
Quartet de tardor.
Barbara Pym.
Editorial Les Hores. Barcelona 2021

Avui és la darrera sessió d'aquest curs i ens hem trobat al pati de casa de l'Angelina, on ens hem pogut refugiar de la calor.

El llibre llegit, Quartet de Tardor, és un dels que ens va recomanar l'Arnau Cònsul.
La seva autora Barbara Pym va ser una gran oblidada de les lletres britàniques fins que Philip Larkin va votar per ella en una enquesta del The Times. Les editorials li havien girat l'esquena i va estar molt temps sense publicar, però aquesta enquesta va impulsar la seva carrera.

L'argument de Quartet de tardor se centra en quatre personatges: L'Edwin, en Norman, la Letty i la Marcia que treballen a la mateixa oficina de Londres, superen la seixantena i estan a punt de jubilar-se.
No tenen parella i no viuen amb cap membre de la seva família propera.
Mentre han estat treballant junts, cap dels quatre no ha cedit a l'impuls humà de conèixer els altres i establir-hi una relació d'amistat. I quan arriba la jubilació de les dues dones del quartet la seva quotidianitat canvia.
D'una manera entranyable, punyent, satírica i amb molt d'humor Barbara Pym ens condueix a través de les petites vides dels protagonistes i de la façana que han aixecat per defensar-se del món exterior.

Coincidim a dir que és un llibre més profund del que sembla d'entrada, una novel·la en què no passa res i passa de tot.
En general hem estat d'acord que és un text agradable de llegir, però algú ha apuntat, que l'ha fet sentir incòmode perquè parla d'unes vides grises i tristes. És a l'últim capítol que obre una petita finestra d'esperança.
Com que el tema central és la sol.litud ens ha donat peu per parlar.ne.
Finalment comentem que la novel·la, escrita als anys 70, ens ha semblat en alguns aspectes, molt actual.

Després l'Angelina ens ha obsequiat amb coca, xocolata i cava i hem continuat comentant la lectura i xerrant una mica de tot..
Hem gaudit molt de la trobada.

Bon estiu!

Encarna Alemany
20 de juny de 2022