Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Comentari  AZUCRE de Bibiana Candia \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
COMENTARI "AZUCRE" DE BIBIANA CANDIA
És un llibre recomanat per una de les companyes del grup. Les primeres paraules són de satisfacció, hi ha una unanimitat en fer-ne una valoració molt positiva. Ens ha impactat una història desconeguda i molt execrable amb un llenguatge poètic, no en va aquesta escriptora és poeta i Azucre és la seva primera novel·la.

Explica la història d´una colla de nois gallecs que el 1853 són enganyats per anar a treballar a Cuba i allà són esclavitzats. Qui ho promou i organitza és Urbano Feijoo de Sotomayor, un gallec afincat a Cuba. En aquest temps l´esclavisme amb negres africans està suprimit i aquest personatge busca la substitució amb joves gallecs.
L´estructura del relat té tres parts: els preparatius de la marxa, la travessia en el vaixell i l´arribada a l´illa. D´expedicions d´aquest tipus n´hi va haver de diverses. La història té una gran força de denúncia. És un viatge a l´horror.

Són textos breus, d´estil indirecte i adoptant diferents punts de vista com si fos un encaix. Comentem diferents expressions que hem anat observant per exemplificar la subtilesa del llenguatge que utilitza..
Es compara aquest llibre amb d´altres de semblants com són: El ferrocarril subterrani, Els nois de la Nickel, El cor de les tenebres.


Roser Colomer