Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
RESUM DEL LLIBRE A DALT TOT ESTÀ TRANQUIL DE GERBRAND BAKKER. \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
RESUM DEL LLIBRE "A DALT TOT ESTÀ TRANQUIL" DE GERBRAND BAKKER.


L'Helmer, un granjer de 55 anys, un dia de tardor agafa el seu pare, vell i desvalgut i amb el qual conviu, i el trasllada a una habitació a la part de dalt de la casa. Així, de cop i volta i sense deixar-li opció de protestar.
Aquest començament ja ens obre una pregunta: quina relació hi ha entre aquests dos personatges? què s'amaga darrera d'aquest "exili" físic i sens dubte emocional? De manera lenta i mesurada ho anirem descobrint.
Ambientat en una zona rural dels Països Baixos (mitjan-final segle XX) i escrit en primera persona, el llibre s'estructura alternant present i passat. El present descriu de forma molt minuciosa cinc mesos de la vida quotidiana a la granja: els animals que cuida i com ho fa, l'entorn, el paisatge, el temps, la casa, les "visites" llampec a l'habitació del pare per dur-li el menjar i rentar-lo, les relacions amb les persones (poques) amb qui ha d'interactuar...tot entreteixit amb pensaments i reflexions que li afloren.
En els fragments sobre el passat, d'estil narratiu, apareixen de manera dosificada els records d'infantesa i adolescència, amb un pare molt autoritari i gairebé dèspota, una mare bonhomiosa però subjugada al marit, i un germà bessó, idèntic físicament i amb qui l'unia una total simbiosi. La preferència del pare pel germà el duia a sentir-se menyspreat. I quan de jove començava a la universitat i a viure una vida pròpia, un fet traumàtic el trasbalsà profundament, li deixà una gran buidor i d'un dia per l'altre veié estroncats el seus projectes i obligat a dedicar-se 30 anys a una vida dura, que no havia triat. Fins el moment en que s'intueix que pot començar a fer-se amo d'ell mateix.
En el debat hem valorat diversos aspectes de l'argument i de la figura del protagonista: solitari, insatisfet, d'identitat poc definida, ressentit amb el pare i malgrat tot bona persona... Hem constatat que la situació que planteja és vigent: persones obligades a dedicar la vida a una feina que no els satisfà (com ara la pagesia, o altres.) També que el pes de la novel·la no recau en l'argument sinó en els sentiments que transmet, les emocions contingudes, coses que s'intueixen i que no diu, interrogants que deixa oberts -com el mateix final. També els diàlegs, sovint lacònics però precisos, sense retòrica, i algunes frases molt escaients. I la capacitat de submergir-nos en una atmosfera -de la granja i de l'entorn- que tan bé retrata. En definitiva, tot el grup l'hem considerat un bon llibre.

Remei Grau - Gener 2023