Comentari de la xerrada de Salvador Macip sobre "Què ens fa humans" fet per la
M. Victòria Maduell i M.Teresa Garriga i també el vídeo on podreu seguir tota la xerrada i el torn de preguntes que ens va fer el dijous 23 de febrer.
Veure el vídeo
aquí
Veure el comentari
aquí
Conferència d'en Salvador Macip sobre el llibre "¿Què ens fa humans?"
En Salvador Macip és un home de ciència que defensa fermament que Ciència i Filosofia no poden anar per separat. Aristòtil ja ho defensava i, més endavant, Isaac Newton i Galileu Galilei ho van tornar a defensar. Actualment, aquesta relació és plenament acceptada.
Ens va donar algunes definicions de CIÈNCIA :
"La Ciència és el que sabem, la Filosofia el que no sabem".
"La Ciència és l'única ciència que ens permet conèixer el que no sabem".
"El mètode científic ens permet trobar la resposta a partir d'una incertesa".
El llibre ¿QUÈ ENS FA HUMANS? està ple de preguntes que ens porten al debat per poder trobar respostes, ajudant-nos del mètode científic.
D'entrada, el concepte d'humans ha anat evolucionant al llarg del temps i actualment sabem que és el cervell el que ens diferencia dels altres éssers. Els científics estudien el per què de l'evolució d'aquest òrgan.
Quins són els problemes de la humanitat? Són molts i diversos, però un dels que més ha impactat, està relacionant amb l'esperança de vida dels humans. En els darrers cent anys, l'esperança de vida ha crescut d'una manera imparable i les causes de la mort han canviat radicalment, sobretot gràcies a una bona assistència sanitària, a les vacunes, antibiòtics,…
Tot i així, un dels problemes del futur, continuarà sent l'aparició de noves malalties provocades per microbis, que provenen del contacte amb animals. Animals i humans viuen cada vegada en ecosistemes menys diferenciats i això provoca la transmissió de microbis propis dels animals cap a les persones. Per tant, tot i les eines que tenim avui, continuem sent molt vulnerables.
Un nou concepte en el món científic és l'envelliment; relacionat amb l'augment de l'esperança de vida. Les preguntes que se'ns plantegen són: volem allargar la vida encara que sigui amb anys " de mala salut "?, o bé el que caldria seria allargar els "anys de bona salut"?, quins problemes morals, ètics i tècnics portarà la manipulació genètica?.... I moltes més que es van comentar durant el llarg debat que vam tenir abans de donar per acabat l'acte, que en Salvador Macip va fer amb les mateixes paraules amb que havia iniciat la seva exposició: Ciència i Humanitats no poden anar per separat.
M Victòria Maduell i M.Teresa Garriga