Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
VÍDEO I COMENTARI DE LA XERRADA DE LA LAIA DE AHUMADA  16/05/23 \\\ RELLA
JUNTA
VÍDEO I COMENTARI DE LA XERRADA DE LA LAIA DE AHUMADA 16/05/23
Aquí teniu el vídeo i el comentari que ha fet la Pilar Alcon sobre la xerrada de la Laia de Ahumada sobre "El futur de la pagesia en mans de les dones". que es va fer el passat dimarts 16 de gener a la Sala d'actes de Rosa Sensat.

Veure el vídeo aquí

Veure el comentari aquí




Laia d' Ahumada i Batlle és escriptora i doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Ha estat vinculada al món de l'ensenyament fins a 1990, on va impartir formació professional.

Ha escrit 19 llibres i ha impartit diversos cursos i conferències.

Ha cultivat el gènere de la poesia, l'assaig i darrerament s'ha especialitzat en llibres d'entrevistes a persones vinculades a l'espiritualitat, la cultura i la pagesia.

Ens ha presentat el llibre Entre Mans sobre la pagesia al nostre país en mans de les dones pageses vinculant la feminitat a la terra. És un llibre il·lustrat per la pintora i amiga Rosa Vidal.

Aquest darrer llibre d'entrevistes, Entre mans, recull el testimoni de 17 dones pageses arrelades al territori al capdavant de projectes propis o compartits que travessen Catalunya de punta a punta des de l'Alt Pirineu a les Terres de l'Ebre.

Ens ha mostrat com el paper de la dona de pagès és imprescindible. Abans invisibles i exercint un ofici menystingut, els permet, ara, ser mestresses d'elles mateixes i viure i treballar com volen i poder ocupar-se dels fills, si en tenen. Consideren la pagesia no com un ofici sinó com una manera de viure. Hi són per vocació, no per diners. Algunes han tornat a casa per tenir cura dels padrins i per gestionar bé el territori i donar-li vida tot creant una nova manera de viure que valori més l'entorn natural. Estant en contacte amb la terra, arrelant-se.

Ens ha explicat que el futur de la pagesia no està assegurat en el nostre país. Algunes de les entrevistades no veuen continuïtat en els fills per tots els entrebancs que han de superar: moltes hores de treball, la meteorologia adversa, la lluita amb la burocràcia i les males pràctiques agrícoles.

La pagesia no és prou reconeguda pels nostres governs i permet la implantació d'una agricultura intensiva que converteix la pagesia en peonatge agrícola.

S'exerceixen unes polítiques agrícoles que protegeixen el turisme i les infraestructures per damunt del sòl agrícola. Caldria una millor ordenació del territori per evitar que en un futur no hi hagi prou terres i pagesia per alimentar-nos.

Les dones pageses són imprescindibles per afrontar els reptes del món rural en el segle XXI. Elles tenen cura de la vida, la pròpia, la de la terra i la dels altres.

Pilar Alcon