Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Arbre de l'Oblit   \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
ARBRE DE L'OBLIT
Arbre de l'Oblit - Nancy Huston
Traducció de Marta MarfanyNovel.la molt ben treballada, amb uns personatges inoblidables, on es presenten en poques pàgines un munt de temes, que de ben segut donarien per una obra molt més llarga, però que l'autora sap explicar amb les paraules justes.
La filiació, l'esclavisme, la maternitat, el feminisme, el desarrelament, , el laïcisme, la religió, la violència sexual, l'ecologisme, el trauma de l'Holocaust , el suïcidi i en definitiva les mentides no resoltes.
Aprofita a més a més molts d'aquests temes essencials per denunciar-los de manera indirecta. Tracta moments molts durs però ho sap fer sense dramatisme.

Els seus personatges se situen en moments històrics icònics dels EUA: la marxa pels drets humans de Martin Luter King, les protestes contra la guerra del Vietnam, l'ascens de Ronald Reagan al poder, l'11 de setembre, etc.

La diversitat de temes tractats fa que el llibre sigui difícil de definir, encara que el problema de la identitat és com l'eix que va resseguint la vida de la protagonista, la Shayna, marcada pel seu origen, que no és el del seu entorn.

Al final de cada capítol hi ha uns fragments, escrits en lletres majúscules, per diferenciar-los de la resta de les narracions i, que serveixen per trobar-hi un fil d'unió i per ajudar a clarificar temes de la lectura.

Al club de lectura s'hi han comentat escenes com:
- El viatge a Burkina, que el fil d'on va penjant els records, que bàsicament la duen no només a acceptar, sinó fins i tot a adonar-se de la seva condició de negra, una característica que malgrat semblar evident, no havia arribat a plantejar-se mai.

- El viatge que a fa a Cuba amb el seu pare; veure un home blanc acompanyat d'una jove mulata fa que tothom pensi en el turisme de prostitució... sense que s'hi faci referència.

- Quan treu els draps bruts de la família, on el seu color de pell la fa esclatar, parlant de l'esclavitud patida pels seus avantpassats.

- El debat intern entre la seva herència jueva i africana.

El llibre es podria llegir de forma tradicional, en una primera lectura, i bé seguint les diferents unitats cronològiques, en una segona lectura.

J.Oriol Planella Español