Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
COMENTARI A LA XERRADA SOBRE EL PROJECTE MÚRCIA \\\ RELLA
+ FOTOS
COMENTARI A LA XERRADA SOBRE EL PROJECTE MÚRCIA \\\ RELLA
COMENTARI A LA XERRADA SOBRE EL PROJECTE MÚRCIA \\\ RELLA
GRUP EDUCACIÓ AVUI
COMENTARI A LA XERRADA SOBRE EL PROJECTE MÚRCIA
Us adjuntem el comentari de la nostra companya Adelina Escandell del Grup d'Educació de RELLA sobre la xerrada de l'Antonio Portela, director del projecte i professor de la universitat de Múrcia, sobre el treball "DESARROLLO PROFESIONAL INTERGENERACIONAL EN EDUCACIÓN" [UNIVERSITAT DE MÚRCIA] que es va fer el dilluns 16 d'octubre a Rosa Sensat.

Veure el comentari aquí

PROYECTO DePrinEd

Desarrollo Profesional Intergeneracional en Educación: Implicaciones en la iniciación profesional del profesorado



Dilluns 16 d'octubre , Antonio Portela Pruaño, Investigador principal del proyecto de investigación DePrInEd. de la Universidad de Murcia va venir a presentar a Rella les conclusions del projecte en què molta gent del grup d'Educació havíem participat. El projecte ha estat finançat pel Ministeri de Ciència e Innovació, l'Agència Estatal d' Investigació i la Unió Europea (Fons Europeus de Desenvolupament Regional).

Qui hem participat en l'estudi ho hem fet a través d'un qüestionari, una conversa personal i una conversa amb altres mestres de diferents llocs de l'estat que també participaven. O sigui que en la recerca es van utilitzar mètodes qualitatius i quantitatius.

El profesor Portela, situa els dos conceptes que es treballen en l'estudi. Desenvolupament Professional significa les experiències d'aprenentatge rellevants per a la carrera professional.
Intergeneracional és més que multigeneracional (que és un fet). Cal entendre entre grups de generacions diferents, una acció conjunta, objectius comuns i consciències de les diferències i semblances.

Els objectius que se situen a l'estudi són
:
· Caracteritzar com grups generacionals diferenciats a professorat veterans, jubilats i professorat novell.
· Explorar les interseccions i actuacions que tenen lloc en les experiències de desenvolupament professional intergeneracional en
què participen membres dels grups anteriors ( incloent-t'hi els canvis que succeeixin entre elles)
· Caracteritzar l'impacte esperat i apreciat de les experiències de desenvolupament professional intergeneracional, tant individual com en grups i col.lectius (s'inclou el centre escolar i les seves unitats)

Una data que ens va presentar va ser que a la UE l'any 2021 hi havia un 5,24 milions de mestres ( sistema reglat). Però només un 8% (393 428) tenen 30 o menys anys. Per contra, 2,1 milions de mestres tenen 50 anys o més, que representen un 39% (A Espanya, 8,2 menys de 30 i 33,5 més de 50)
Per polaritzar l'estudi, s'ha exclòs el col.lectiu entre 30 i 50 anys i s'ha pogut comprovar que no hi ha diferències significatives entre el col.lectiu gran que treballa i les jubilades i jubilats.
Si bé en la tria no es va tenir en compte el gènere, en les respostes, s'ha observat que no hi ha diferències significatives entre homes i dones.

Al llarg de la seva exposició el professor antonio Portela va situar que molt del professorat que ha participat en l'estudi (o han declinat) han mostrat el seu desgast i cansament, especialment per la quantitat de burocràcia a la que es veuen abocats.

De moment disposen de les conclusions qualitatives. Tothom valora com a molt importants les relacions professionals, especialment les de caràcter positiu (però també les de caràcter negatiu), perquè afecten l'ambient de treball però també l'aprenentatge professional. I les relacions es donen més i són més estretes amb companyes i companys amb qui es comparteix grup generacional, amb impacte limitat en l'aprenentatge professional.

Al llarg del debat es van plantejar molts temes, no en va som professorat experimentat i motivat i tenim criteri i preocupacions (que per altra banda s'ha constatat en l'estudi). Ens preocupa la burocràcia i com aquesta afecta les relacions entre el professorat però també la democràcia i la participació en els centres. També la idea de compartimentar les relacions d'ensenyament-aprenentatge per edats (ja comença a l'Escola Bressol ). Com una cultura de centre democràtica en què s'estableixen relacions horitzontals afavoreix la interrelació entre docents. Preocupació perquè el programa de mentoria que ha impulsat el departament d'educació torna a ignorar l'experiència del professorat i els seus coneixements que venen no només pels anys treballats sinó per la dedicació, professionalitat, formacions, relacions...
Un matí interessant.


Adelina Escandell
Grup d'Educació