Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Pioners, Oh pioners!  de Willa Cather (Virgínia 1873-NY 1947) \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
PIONERS, OH PIONERS! DE WILLA CATHER (VIRGÍNIA 1873-NY 1947)
Últim llibre llegit al Club de Lectura

En la passada sessió del 12 de febrer comentàrem Pioners, oh pioners! de Willa Cather El títol fa referència al poema homònim de Walt Whitman; l'elecció d'aquest no és baladí, sens dubte és un homenatge de l'autora al valor dels colons d'arreu que van treballar en les terres inhòspites del centre i oest americà i a la cruesa de les seves vides.
I aquest és un dels temes de la creació literària de Willa Cather : la tasca colonitzadora dels pioners europeus: alemanys, francesos, bohemis , escandinaus,... que arriben al Nou Món per poblar les terres dures de Nebraska, on transcorre el seu devanir difícil, titànic, coratjós que ella va conèixer molt bé al traslladar-se de la seva Virgínia natal a aquelles terres quan tenia 9 anys. És evident que aquesta novel.la té elements autobiogràfics.
Només començar el col·loqui destaquem que tot i ser una novel.la coral, la terra constitueix un personatge vertebrador; terres ingrates, ermes, aïllades i complicades de conrear que exigeixen l'esforç constant per aconseguir una lenta prosperitat, de tal manera que totes les esperances se centren en la supervivència i segurament per això les emocions que mouen els personatges resten relegades, amagades, en un segon terme.
La història gira al voltant de la figura lluitadora d'Alexandra Bergson, la protagonista, d'origen suec, que gràcies al seu treball, intel·ligència i visió de futur aconseguirà treure endavant les seves terres i família, rol que freqüentment s'associava a l'home. Willa Cather ens mostra una dona allunyada de la debilitat i dependència de les dones de l'època, sobre tot si pensem que la novel.la se situa a la segona part del XIX i s'edita en 1913. Alexandra es vincula fortament a la natura i alhora està aliada a la raó; té una gran força creativa i integradora.
A més de la història d'Alexandra la novel.la recrea altres temes o històries que destaquem en el col·loqui: la reivindicació de les llengües diverses dels immigrants que han arribat a Nebraska, així com el respecte, vincle i nostàlgia sense dramatisme que senten dels seus llocs d'origen; la tolerància i harmonia entre les diferents nacionalitats; el paper de la religió, en certa manera la vinculació entre natura i religió representada pel personatge d'Ivar; l'ascens social i canvi de costums de les noves generacions que simbolitza Emil, el germà petit; les limitacions que imposen les convencions socials en un espai rural tancat reflectides en l'actitud dels germans grans d'Alexandra. Tot plegat, una atmosfera costumista i molt sovint bucòlica.
En la recreació de tots aquests espais i personatges l'autora no pretén narrar cap gran èpica, sinó explicar un món lent però indòmit els personatges del qual són éssers que aspiren a una moral bondadosa i una ètica de l'esforç.
Les històries estan narrades en una prosa rica d'aparença senzilla, de gran bellesa poètica quan ens parla sobre tot de la natura i de la duresa de la vida dels colons; l'obra té una estructura lineal , tot i que hi han algunes el·lipsis, que en principi sorprenen al lector, malgrat això, la lectura no presenta dificultats.
En acabar la tertúlia, coincidirem en la valoració: havíem llegit una bona obra i a més reconfortant . Una de les participants va recomanar-nos que veiéssim la pel·lícula La terra promesa, actualment en cartellera per la semblança del tema, tot i que en aquest cas se situa en terres daneses.

Alicia Plana
16ABR
9:30H
VISITA A CASA VILAJOANA I CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE COLLSEROLA
18ABR
10:00H
HISTÒRIA DEL PENSAMENT HUMÀ: DE LA INTUÏCIÓ A LA CIÈNCIA.
22ABR
11:00H
XERRADA EDUCAR LES EMOCIONS: REPTES PEL BENESTAR SOCIAL I EMOCIONAL.
24ABR
10:30H
NOU GRUP INFORMÀTICA