Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Els Irredempts \\\ RELLA
GRUP CLUB DE LECTURA
ELS IRREDEMPTS
RESUM I COMENTARIS SOBRE "ELS IRREDEMPTS" de Cristina Garcia Molina (La Breu Edicions)

"Els Irredempts" és un dels llibres que ens havia proposat l'Arnau Cònsul, i en aquesta sessió hem pogut comptar amb les seves aportacions.

Premi llibreter d'enguany, es tracta d'una petita obra dividida en tres relats. La dificultat d'encasellar-la en un gènere literari concret, va dur a l'autora a qualificar-la de "tríptic", en referència als tríptics de Francis Bacon: tres panells pictòrics diferenciats que al final s'articulen com un tot.

El primer relat té un rerefons autobiogràfic. Mostra la impotència d'uns professors que, en un solar convertit en escola, malden per educar un alumnat altament marginal, amb l'agreujant d'una administració educativa que, allunyada de la realitat, impedeix (o literalment destrueix) el seu intent. El segon (inspirat en part en la vida de Joyce) tracta de dos germans forçats a superar l´abandó i la pèrdua (física i de llenguatge) d'uns pares complicats i allunyats emocionalment d'ells. I el darrer relat el protagonitza un conserge de museu que, afectat d'una deformació física viu atrapat en el seu propi cos, incapaç de valorar-se ell mateix i de sentir-se valorat pels altres, en tant que percep que no el miren com ell voldria ser mirat.

Observem com al llarg del llibre hi planen constantment alguns dels referents literaris o artístics de l'autora: (Bacon, Txékov, Joyce, Passolini...entre altres.

Tots hem coincidit en el colpidors que són els tres relats, i el regust trist i amarg que deixen. Molts ens hem identificat especialment amb el primer (el solar), sens dubte per afinitat professional i per haver viscut o conegut realitats similars.

Compartim que, tot i haver-la buscat, no hem sabut trobar una relació directa entre els tres. Tanmateix, sí que hi veiem un nexe d'unió en el títol. "Irredempts": éssers no alliberats, irredimibles, que no poden ser salvats...Heus aquí una característica comuna a tots els personatges. Vindria a ser aquell "tot" del tríptic...

Però més enllà de les trames argumentals, allò què ens ha sorprès i on més ens hem esplaiat és en l'aspecte formal. L'estil emprat, les frases, el lèxic... Tot el llibre està constituït per frases molt curtes, expressions punyents, molt esmolades, farcit de metàfores... Un llenguatge especialment estudiat i meticulós, molt depurat. De vegades tan complex que obliga sovint a aturar-te i tornar enrere, per intentar aclarir què ens està dient. En definitiva, un llibre molt treballat i d'alt nivell literari. És evident que la formació filològica i el bagatge professional de l'autora es noten, però tot i així deduïm que no li haurà estat gens fàcil d'escriure. De fet, ella mateixa així ho reconeix.

I és per això que tampoc resulta fàcil de llegir. Però com bé sabem, en literatura (com en altres formes d'art) les obres experimentals, aquelles que d'alguna forma trenquen motlles, al principi causen perplexitat. "Els Irredempts" és d'aquells llibres que s'ha de llegir –i millor rellegir- de manera reposada, atenta, per poder-ne copsar tot el seu significat. Mirat doncs des d'aquesta perspectiva, podem concloure que pot sorprendre, pot agradar més o menys, però en tot cas no deixa indiferent. Ha valgut la pena llegir-lo.

Remei Grau
Març 2024


16ABR
9:30H
VISITA A CASA VILAJOANA I CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE COLLSEROLA
18ABR
10:00H
HISTÒRIA DEL PENSAMENT HUMÀ: DE LA INTUÏCIÓ A LA CIÈNCIA.
22ABR
11:00H
XERRADA EDUCAR LES EMOCIONS: REPTES PEL BENESTAR SOCIAL I EMOCIONAL.
24ABR
10:30H
NOU GRUP INFORMÀTICA