Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
JA HA SORTIT EL LLIBRE  DEL CEPEPC \\\ RELLA
GRUP CEPEPC
JA HA SORTIT EL LLIBRE DEL CEPEPC
Dilluns 8 d'abril ha sortit a la venda l'esperat llibre sobre el CEPEPC.
Amb el títol: EL CEPEPC DES DE DINS, La força col.lectiva d'una convicció. escrit per sis mestres del col·lectiu, alguns d'ells socis actius de RELLA.

Si el voleu tenir: ja es pot comprar directament a Rosa Sensat,i també per mitjà de la seva web..

Està previst fer la presentació del llibre el dimecres 12 de juny a les 18h a Rosa Sensat. Ja us anirem informant.
A l'abril de l'any 2019, ara fa cinc anys, un grup molt nombrós de mestres i famílies de les escoles del CEPEPC, vam omplir la Sala d'Actes de Rosa Sensat per veure, que passats més de 50 anys de la creació, el CEPEPC, era un model d'èxit que calia donar a conèixer amb un llibre on s'expliqués: l'origen , els principis, el funcionament i la seva evolució.

Amb el suport de la FMRPC, Rosa Sensat i RELLA es va fer aquell acte que ara dona el seu fruit, el llibre que tots esperàvem, Han calgut cinc anys de treball, trobades i reunions per poder-lo tenir ara entre nosaltres.

Aquí en teniu una breu ressenya,


EL CEPEPC DES DE DINS. La força col·lectiva d'una convicció"


Aquest és un llibre esperat i necessari per fer memòria i donar a conèixer el CEPEPC (Col·lectiu d'Escoles per l'Escola Pública Catalana), als qui formen la comunitat educativa actual i no el van viure directament.

Un col·lectiu nascut de la voluntat de mestres, famílies i persones properes a l'acció pedagògica que creiem en una escola pública catalana i de qualitat per a tothom, en uns moments en què la realitat era totalment adversa. Nascut en una dècada, la dels seixanta, en plena resistència franquista, en temps difícils, però de la ma d'altres moviments socials, polítics i culturals del moment, que van creure, malgrat la situació real, que es podrien obrir nous horitzons de canvi, en aquest cas en el món de l'educació i l'escola.
.
Aquest llibre ens acosta, al perquè del model alternatiu i radical d'aquest col·lectiu, com es va recuperar la història i la metodologia de l'escola pública catalana d'inicis de segle i sobretot durant la Segona República i en aquest recorregut prenen sentit moltes de les activitats i vivències que es fan ara a les nostres escoles, fruit d'aquell moment determinat.

Ens mostra la lluita per fer possible el que sembla impossible, de la lluita i ferma voluntat de creure en un projecte, que semblant utòpic i es va fer possible, mostrant-nos que la tenacitat davant les dificultats i la il·lusió conjunta en un projecte el poden fer possible: xerrades, trobades, pactes, acords, consensos i moltes i infinites reunions el van fer possible, sobretot per la forta convicció de tots els seus participants.

La força col·lectiva d'una convicció va fer possible que la voluntat de la ciutadania arribés a bon port. El llibre inclou testimonis d'aquell procés que donen una visió polièdrica d'aquell moment de la història del nostre país.

Destaca les aportacions que les escoles d'aquest col·lectiu van fer en els primers moments, conjuntament amb els moviments de renovació pedagògica, en el canvi del model d'escola pública, com van ser: la coeducació , la laïcitat, la catalanització en l'àmbit de la cultura i la llengua i la metodologia activa que es contraposaven al model heretat dels anys de dictadura: memorístic, religiós i segregador. Aportacions que amb els anys s'han quedat com a model de la xarxa pública: com els grups de I3, els especialistes en l'educació infantil i primària i el model que avui s'està fent extensiu dels Instituts-Escola.

Hi ha un punt d'èpica en la recuperació i el manteniment dels principis pedagògics anteriors a la dictadura. en moltes escoles resistents, sostingudes per unes persones que s'hi jugaven la depuració professional, el tancament del centre i el seu propi físic. Entre aquestes escoles trobem les del CEPEPC, que esdevingué una potent xarxa de centres, transformadora i alternativa, que al passar a pública va desaparèixer per integrar-se a la xarxa de moviments de renovació pedagògica que es van estendre per tot el país defensant, ara si ja tots junts, una Nova Escola Pública Catalana i de Qualitat.

Aquesta, és una narració feta per cinc persones que van viure intensament i des de dins el procés exitós de lluitar per aconseguir el projecte que es van proposar, malgrat les moltes dificultats que es vam trobar pel camí.

Trobareu la feina feta en documents, fotografies, trobades, records...., amb la claredat d'un document, però escrita des del cor, en un temps de lluita, resistència i esperança en una educació millor pel nostre país.

Com diu Josep González-Agàpito en el pròleg: "La mirada i el coneixement del passat sempre és una nova oportunitat i un nou repte per reflexionar sobre el present i pensar el futur de l'educació i l'escola."

Montse Vallès i Quim Lázaro